Resnično?

Cerar napoveduje konec korupcije v zdravstvu

STA/B.K.
22. 1. 2018, 15.33
Posodobljeno: 22. 1. 2018, 15.34
Deli članek:

Premier Miro Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje glede vladnih ukrepih na področju korupcije v zdravstvu pojasnil, da so sprejeli program ukrepov za preprečevanje korupcije.

STA
Miro Cerar

Cerar je navedel več ukrepov za preprečevanje korupcije v zdravstvu, med drugim vzpostavitev spletne aplikacije skupne baze cen Intravizor, ki zdravstvenim zavodom omogoča vpogled v cene zdravstvenih materialov in njihovo primerjavo.

Ob tem je spomnil, da je vlada na začetku mandata sprejela program ukrepov za preprečevanje korupcije in poudaril, da je vodilo vlade ničelna stopnja do korupcije, kar tudi v zdravstvu skušajo doseči z nekaterimi sistemskimi ukrepi.

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo skupaj pripravljata javna naročila za zdravila in medicinske pripomočke z oblikovanimi tehničnimi opisi in specifikacijami, ki "niso več pisano na kožo določenemu ponudniku", kar po Cerarjevih besedah omogoča boljši in bolj učinkovit nadzor. Prihranki iz takih naročil so lahko po navedbah premierja kanalizirani tudi v odpravljanje čakalnih dob.

Po poročilu računskega sodišča je bila po Cerarjevih besedah vzpostavljena tudi evidenca medicinske opreme. Premier je izpostavil tudi delo policije, ki je od leta 2014 na tožilstvo posredovala 24 kazenskih ovadb za 80 kaznivih dejanj.