Velika primerjava

Razkrivamo cene tatarskega bifteka

Lara Jelen
28. 12. 2017, 19.40
Deli članek:

Cene bifteka smo po trgovinah preverjali že tretje leto zapored. Ravno zaradi tega vam tokrat ne razkrivamo le, kje letos lahko najugodneje kupite tatarski biftek, temveč tudi, kje so ga najbolj podražili.

Profimedia
Tatarski biftek so najbolj podražili v trgovinah Tuš cash & carry, in sicer za dobre tri evre v zadnjih dveh letih.

Tatarski biftek je nedvomno najbolj priljubljen in tudi najbolj prodajan namaz v času okoli silvestrovega. Kakšne pa so njegove cene?

Če so kuharski strokovnjaki zedinjeni, da kečap nikakor ne spada v kakovosten biftek, pa to nikakor ne velja za gorčico. Dodajte jo v zmernih količinah, a ne preveč, da ne prevzame okusa. 

Če bi še pred dvema letoma v trgovinah Tuš cash & carry za kilogram tatarskega bifteka Tuš odšteli 11,52 evra brez vključenega DDV, boste letos zanj plačali 14,60 evra brez vključenega DDV oziroma 15,99 € za kilogram z vštetim DDV. Torej se je tatarski biftek v omenjeni trgovini podražil za dobre tri evre. Kilogram tatarskega bifteka Mercator Minute se je leta 2016 glede na leto prej podražil za 10 centov, letos pa je cena ostala enaka lanski, 17,99 evra za kilogram. V Sparu bi vas decembra 2015 kilogram tatarskega biftka Arvaj stal 17,99 evra, letos je redna cena tega bifteka en evro višja (18,99 evra na kilogram), vendar pa imajo biftek do konca meseca v akciji, tako da ga lahko s kartico Spar plus dobite za ugodnih 13,99 evra na kilogram. Naj povzamemo: tatarski biftek so v zadnjih letih najbolj podražili v trgovinah Tuš cash & carry (dobre tri evre), najmanj pa v Mercatorju (10 centov). Kljub temu je biftek v trgovinah Tuš cash & carry še vedno dva evra cenejši kot v Mercatorju. Zaradi akcijskih cen pa se vam ga te dni najbolj izplača nabaviti v trgovinah Spar.

Profimedia
Najboljši tatarski biftek pripravimo iz pljučne.

CENE DRUGOD

Če želimo, lahko sončničnemu olju primešamo rumenjak, nato pa to mešanico dodamo pripravljenemu mesu in ostalim začimbam.

Po biftek se seveda lahko odpravite tudi v druge trgovine. V trgovinah Jager ga prodajajo po 13,99 evra za kilogram, z vso konkurenco pa sta tokrat pometla Lidl in Hofer, ki biftek prodajata po 9,96 evra. Razlika med njima je le, da Lidl po tej ceni prodaja biftek mesnine Fingušt, Hofer pa biftek celjskih mesnin Z'dežele. Če boste ponj zavili v eno od teh dveh trgovin, boste privarčevali najmanj štiri evre na kilogram bifteka. Če ga boste odšli kupit v Hofer v soboto, 30. decembra, ali nedeljo, 31. decembra, pa boste ob nakupu traminca Radgonskih goric 250 gramov bifteka Z'dežele prejeli kar zastonj.

Ali veste, od kod bi naj dobili biftek

Zgodba o bifteku je nastala veliko prej kot recept. Seveda ta zgodba, ki vam jo bomo povedali, ni edina, ki kroži o nastanku bifteka. Vsekakor pa velja, da je bil na prehodu 19. stoletja biftek priljubljena specialiteta med petičnimi Francozi, od katerih se je njegov sloves pozneje razširil po vsej Evropi. Kot začinjeno surovo meso z rumenjakom biftek omenja kuharska enciklopedija iz leta 1938, v viru iz leta 1921 pa najdemo podatek o sesekljanem mesu, postreženem s tatarsko omako. Kaj je bilo prej, biftek ali tatarska omaka, ni znano. Toda če drži legenda o Tatarih, turškem ljudstvu iz Rusije, naj bi surovo meso dali pod sedlo in ves dan tako jahali. Meso se je medtem stolklo in zmehčalo, zvečer pa so ga začinjenega s konjskim potom postregli družini.