Sprenevedanje zavarovalnice

Odvetnik opečenih gasilcev: Zahtevki gasilcev so povsem utemeljeni

G.G./STA
20. 12. 2017, 12.11
Posodobljeno: 20. 12. 2017, 12.20
Deli članek:

Zavarovalnica Maribor se je odločila, da štirim celjskim gasilcem, ki so se pred dvema letoma poškodovali v požaru v prostoru pod mestom čez Savinjo na Čopovi ulici v Celju, ne izplača odškodnine.

STA
Poškodovani gasilci Matjaž Škorec, Lovro Dobrosavljevič, Aleš Gradišnik in Uroš Operčkal.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poveljnik celjskih poklicnih gasilcev Janko Požežnik, so nad odločitvijo razočarani.
Dejal je, da jim je omenjena zavarovalnica pred leti, ko so sklepali zavarovanje zagotavljala, da zavarovalna vsota, ki je znašala 312.000 evrov, krije vse poškodbe gasilcev.

Gasilci bi morali biti previdnejši?!

Zavarovalnica Maribor se je za neizplačilo odškodnin odločila, ker je presodila, da gasilci pri intervenciji niso uporabili ustrezne zaščitne opreme in da bi morali biti pri svojem delu previdnejši. Zahtevku po izplačilu odškodnine pa je zavarovalnica delno ugodila le enemu gasilcu.

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je napovedal pritožbo na odločbo zavarovalnice, saj meni, da se zavarovalnica spreneveda. "Zahtevki gasilcev so povsem utemeljeni. Sistem izplačila odškodnin v Sloveniji pa ne funkcionira," je še dejal Verstovšek.

STA
V požaru in eksploziji poškodovana oprema gasilcev.

Predlog za sklenitev kolektivnega zavarovanja

Predsednik Združenja poklicnih gasilcev Slovenije Miran Korošak je povedal, da bodo ministrici za obrambo Andreji Katič predlagali sklenitev kolektivnega zavarovanja za poklicne in prostovoljne gasilce. O ravnanju Zavarovalnice Maribor, ki so jo celjski poklicni gasilci letos zamenjali, pa bodo obvestili vlado.

Gasilci so se poškodovali novembra leta 2015, ko so ponoči prihiteli na intervencijo pod omenjeni most, kjer je gorela večja količina odpadnega materiala. Požar je poškodoval plinski vod pod mostom, zato je prišlo do uhajanja in eksplozije plina. Pri tem so hude opekline glave in rok utrpeli štirje gasilci, poškodovan je bil tudi dežurni delavec Energetike Celje, ki ga je vodja izmene Aleš Gradišnik poklical na pomoč. Tri gasilce so potem obdržali na zdravljenju v celjski bolnišnici.