Odškodnine

Kje naj poškodovani gasilci poiščejo odgovore

Ž.K./G.G.
20. 12. 2017, 07.01
Posodobljeno: 20. 12. 2017, 11.42
Deli članek:

Gasilci, ki so bili pred dvema letoma žrtve eksplozije plina, so pristali v bolnišnici in od zavarovalnic terjajo odškodnino.

STA
Šest mesecev je trajalo okrevanje po opeklinah.
Gasilci so dobre stranke
Na ravnanje zavarovalnic so se odzvali tudi v Združenju poklicnih gasilcev, ki je napovedalo tiskovno konferenco. O višini odškodnin gasilci ne želijo javno govoriti, a nam je Aleš Gradišnik povedal: »Zavarovalnica bi odškodnine, ki bi nam jih izplačala, že v dveh letih povrnila zgolj z zavarovalnimi premijami, ki jih plačuje naša gasilska enota.«

Aleš Gradišnik, Uroš Operčkal, Matjaž Škorc in Lovro Dobrosavljević so celjski gasilci, ki so 26. novembra 2015 posredovali pri gašenju požara pod mostom na Čopovi ulici v Celju. Vodja izmene Aleš Gradišnik nam je opisal, kaj se je dogajalo usodnega dne pred dvema letoma. Zagorelo je v prostoru, v katerem so gasilci posredovali že večkrat, tokrat so gorele smeti. Gašenje požara je bilo hitro, saj so ognjene zublje pomirili v samo nekaj minutah. Ker so ugotovili, da gre čez prostor plinska napeljava, so nadaljnje aktivnosti prekinili in poklicali dežurnega iz podjetja Energetika Celje. Ta je ob prihodu izmeril koncentracijo plina in ni ugotovil povišanih koncentracij. Stanje je nato tudi nadzoroval. V trenutku, ko so se gasilci, ki so bili približno 10 metrov oddaljeni od pogorišča, oblačili v zaščitna oblačila, da bi sanirali posledice požara, je odjeknila eksplozija. Za samo dve do tri sekunde jih je zajel ogenj, toda utrpeli so opekline glave in rok, zaradi česar so morali dva tedna preživeti v bolnišnici, skupaj pa je okrevanje trajalo kar pol leta.

K sreči nihče od štirih gasilcev ni utrpel trajnih poškodb. Eksplozijo so pripisali slabemu tesnilu na plinski napeljavi, ki naj bi se stopilo ob visokih temperaturah.

Sramotna obrazložitev

Zaradi fizičnih poškodb in trpljenja so na zavarovalnice naslovili odškodninske zahtevke, a so jih le te zavrnile. Ena od njih meni, da preprosto ni pravi naslov za njihove zahtevke, druga pa je v razlogu za zavrnitev napisala, da so za poškodbe krivi gasilci sami, ker v trenutku nesreče na sebi niso imeli ne rokavic ne čelad. Dejstva, da so bili oddaljeni od pogorišča, da strokovnjak energetike Celje ni zaznal povišanih koncentracij plina ter da čelad in rokavic niso imeli, ker so se ravno oblačili, zavarovalnice očitno niso upoštevale.

Aleš Gradišnik je obrazložitev pokomentiral: »Napisana je sramotno. Kot bi jo pisal nekdo, ki je naredil začetni gasilski tečaj in o stroki nima pojma. Najbolj boli, da tvegamo svoje zdravje in življenje, nato pa nas mečejo v isti koš z udeleženci prometnih nesreč, ki simulirajo poškodbe vratu.« Odvetnik Boštjan Verstovšek, ki gasilce zastopa v postopku, je prepričan, da je odločitev zavarovalnic napačna in da bodo v sodnem postopku uspešni.

Gasilci niso bili zavarovani pri zavarovalnici Adriatic Slovenica

"Če ni bilo nepravilnosti na strani naših zavarovancev, ki bi bile pogoj za izplačilo odškodnine iz zavarovanj za primer njihove odgovornosti, potem odškodnine ne moremo izplačati," pojasnjujejo v Adriatic Slovenica.

Toliko o verziji gasilcev. Kaj pravi o tem neljubem dogodku ena od zavarovalnic - zavarovalnica Adriatic Slovenica. Bistven je že prvi stavek: »PGE Celje in gasilci PGE Celje niso bili zavarovani pri zavarovalnici Adriatic Slovenica«. Pri zavarovalnici Adriatic Slovenica je imel sklenjeno odgovornostno zavarovanje le upravljalec in vzdrževalec plinskega omrežja na tem območju, to pa je podjetje Energetika Celje, pojasnjujejo pri Adriatic Slovenica.

To pomeni, da bi odškodnino iz police zavarovanca Energetika Celje poplačali, če bi bilo dokazano, da je za požar in kasnejšo eksplozijo odgovoren njihov zavarovanec – Energetika Celje. »Inšpekcijske službe, Inšpektorat RS za infrastrukturo, inšpekcija za energetiko in rudarstvo so potrdili, da škodni dogodek ni bil posledica nepravilnega izvajanja dela ali vzdrževanja infrastrukture s strani našega zavarovanca, zato odškodnine iz njegove police za zavarovanje odgovornosti nismo mogli izplačati,« so jasni pri zavarovalnici.

Dodajajo še, da nikoli niso zapisali, da bi morali biti gasilci pri svojem delu “bolj pazljivi”. Predlagajo pa, da se gasilci na odgovor glede izplačila škode obrnejo na zavarovalnico, pri kateri ima PGE Celje sklenjeno zavarovanje odgovornosti delodajalca oziroma na tisto, pri kateri so bili gasilci nezgodno zavarovani.

So pa pri Adriatic Slovenica izplačali odškodnino delavcu Energetike Celje, ki je bil v poškodovan zaradi eksplozije.