Šok za javnost

Tita so ugrabili, in ko se je vrnil, to ni bil on

U.K.
19. 12. 2017, 20.13
Deli članek:

Jovanka Broz, ki je več desetletij živela v osami, naj bi scenaristu Milanu Šarcu zaupala precej skrivnosti iz časa, ko sta bila z možem še skupaj.

Arhiv Novice Svet24
Jovanko so tajne službe od Tita odrezale leta 1977.

Milan Šarac je povedal, da bo razkritje tega, kaj mu je povedala Jovanka Broz, gotovo šokiralo javnost. Jovanka, ki je umrla 20. oktobra 2013 v Beogradu, naj bi mu različne skrivnosti izdala le nekaj mesecev pred svojo smrtjo. »Prav gotovo bodo njene izpovedi osvetlile temne dele naše zgodovine,« je povedal Šarac, ki pa vseh skrivnosti še ni želel izdati.

Reuters
Jovanka Broz je umrla v starosti 89 let.

Jovanka Broz je zadnja leta Titovega življenja preživela v politični in fizični izolaciji od moža in javnosti, po Titovi smrti pa naj bi grozila z objavo spominov.

Ugrabitev

Jovanka je dejala, da je vodstvo SFRJ verjelo, da slabo vpliva na Tita, in so ju želeli ločiti. »Nekega dne sem prišla v rezidenco in Tita ni bilo. Izginil je in nihče mi ni želel povedati, kje je. Izginil je za 13 dni. Bila sem v šoku. Nikomur nisem mogla povedati, mislim svetovni javnosti, niti ga nisem mogla sama iskati. Pomislite, država brez šefa države. Ko so ga pripeljali nazaj, pa to ni bil moj Tito. To je bil prvi dan, ko sva se začela ločevati. Kje je bil? Kdo ga je ugrabil? Povedala sem Radu Čečuru, mojemu vodji varovanja in polkovniku policije,« je povedala Jovanka. Do danes še vedno nihče ne ve, ali so njene besede resnične, in če so, kam je Tito odšel in kdo bi ga lahko ugrabil. Po nekaterih teorijah zarote naj bi ga takrat celo zamenjali z dvojnikom.

Čeprav je Jovanka rojena v srbski družini na Hrvaškem, ji mnogi pripisujejo vlogo vohunke za takratno Neodvisno državo Hrvaško (NDH).

Obdržala vero

Šarac je tudi povedal, da se Jovanka ni nikoli odrekla pravoslavni veri, čeprav je režim poudarjal ateizem. Srečala naj bi se z mitropolitom Amfilohije, o čem sta govorila, pa prav tako ni znano. Jovanka naj bi bila tudi velika privrženka družine Milošević, in ko so Slobodanu Miloševiću sodili v Haagu, naj bi vzkliknila: »Moj Milan, vidiš, kako lažejo, da se je Miloševićev oče ubil. Da se je obesil. To ni res, Milan! Ubili so ga, ker je bil ruski človek! Ljubil je Rusijo. Zato so ga ubili.« Več Šarac ni želel izdati, je pa dodal, da bo po njenem pričevanju naredil monoigro, v kateri bo razkril še vse ostale podrobnosti, ki mu jih je izdala Jovanka.