Kettejeva ulica

Sosed o Zdravkovem domnevnem morilcu: Kaj takšnega od njega ne bi pričakoval

Gabrijel Toplak
19. 12. 2017, 19.59
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 20.13
Deli članek:

Kaj je bilo krivo, da je 75-letni Jože vzel življenje 45-letnemu Zdravku, ki je večkrat prespal pri njem, policisti še ugotavljajo.

G.T.
Dostop do dvorišča, na katerem so našli pokojnika, so policisti zaščitili s policijskim trakom.

Večstanovanjska hiša v Kettejevi ulici 7 v Mariboru je bila včeraj okoli poldneva obdana s policijskimi trakovi. Policisti so bili namreč ob 9.45 obveščeni, da na dvorišču pred hišo leži moški, ki ne kaže znakov življenja in ga oživljajo.

G.T.
Domnevni storilec naj bi stanoval v pritličnem stanovanju.

Kot je še na kraju dogodka povedal Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, so reševalci ugotovili, da je oseba umrla nasilne smrti, policisti pa so v bližini prijeli tudi storilca tega dejanja. »V tem trenutku domnevamo, da gre za kaznivo dejanje umora. Na kraju sta dežurni preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka, ki skupaj s kriminalisti opravljata ogled,« je bil skop Šadl. Dodal je le, da je bil pokojnik star 45 let, domnevni storilec pa 75 let. Več podatkov bodo razkrili po zaključeni kriminalistični preiskavi.

G.T.
Na kraju sta bila tudi dežurni preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka.

POROČEN, IMA TUDI HČERKO

Policija je bila včeraj precej skrivnostna, saj na vprašanja o motivu za zločin, zakaj je moški umrl in ali je našla morilsko orožje, ni želela odgovoriti.

Mimoidočih in drug radovednežev, ki so v hladnem dopoldnevu stikali glave in šepetali, se je včeraj v bližini kar trlo. Ko smo jih želeli ogovoriti, pa so se razbežali. Vseeno smo neuradno uspeli izvedeli, da naj bi bil storilec upokojeni Jože Jurič, pokojni pa naj bi bil brezdomec Zdravko, ki mu je iz Pobrežja, predmestja na vzhodni strani mesta, večkrat prihajal pomagat. Kot je še povedal eden od bližnjih sosedov, ki ni želel biti imenovan, je precej pretresen, saj kaj takšnega od Jožeta, ki so ga, kot pravi, imeli vsi radi, ni pričakoval. »Imel je nizko pokojnino, saj je bil zaposlen kot pomožni delavec, in odkar ga poznam, je po okolici zbiral železo in ga odlagal na dvorišču, da ga je pozneje prodal in tako zaslužil nekaj denarja. Je poročen, vendar je njegova žena že nekaj let na psihiatričnem oddelku zavoda v Hrastovcu,« je razložil sosed. Večkrat tedensko ga je srečeval, je dejal, vendar ni deloval kot nasilnež, čeprav je občasno kaj spil. »Če sem ga srečal v takšnem stanju, je vselej rekel, da gre domov, da bo legel k počitku. Imel je lastniško stanovanje, v katerem si je uredil sobico s kuhinjo. Nič več, saj je pred leti del stanovanja prodal sosedom,« je pojasnil sosed. Jože ima tudi 36-letno hčerko, ki kot njena mati po besedah soseda trpi zaradi psihičnih težav. »Kolikor vem, je nastanjena v domu na Prevaljah. Tam jo je večkrat obiskoval. Še posebej v dneh, ko je dobil pokojnino. Na cesti mi je nekoč rekel, da ji pomaga in ji občasno odnese nekaj denarja. Je pa že tudi meni dejal, da ima potrdilo, da je malo nor, zato mu nihče nič ne more,« je razložil sosed in nadaljeval, da ga imajo tamkajšnji sosedje radi, saj v bližini njihovih hiš pogosto dela oziroma čisti.

V večstanovanjsko hišo naj bi se Jože preselil pred 10 leti, pri njem pa naj bi se večkrat zbirala druščina, ki drugi stanovalcem ni bila všeč.

MIREN MOŠKI Z RDEČO KAPO

Sogovornik je pogosto na ulici srečeval tudi pokojnika, saj je pri Jožetu večkrat prespal. Pred leti naj bi še stanoval v eni od sosednjih ulic, kjer naj bi se spoznala. »Slišal sem, da so se bližnji stanovalci razburjali, ker ga je pogosto spustil v stanovanje. Zdravko, ki je bil manjše rasti in je vselej nosil rdečo kapo, se mi je zdel miren moški. Ni veliko govoril. Navzven sta delovala, kot da se razumeta. Večkrat sta tu blizu hodila v isti lokal kot jaz in opazil sem, da mu je Jože tu in tam plačal kakšen deciliter vina,« je povedal sogovornik.