PRAZNIČNO OBDAROVANJE

Med občinskimi darili tudi čebula, alufolija, pecivo in bučno olje

Si.R.
14. 12. 2017, 06.50
Deli članek:

Manjša ali večja poslovna darila ob koncu leta so že ustaljena, dolgoletna praksa predvsem v gospodarstvu, pa tudi v javni upravi. Pod drobnogled smo vzeli poslovna darila občin v Spodnjem Podravju.

Profimedia
Takšna poslovna darila so v občinah pripravili za svoje partnerje.

Središče ob Dravi (klakulatorji ...)

Direktorica Občine Središče ob Dravi Jelka Zidarič Trstenjak je pojasnila, da bodo člane občinskega sveta obdarili z mapo in kalkulatorjem, vrednost enega paketa je 15,60 evra (z DDV). Nabavili so tudi 30 dežnikov v skupni vrednosti 270 evrov (brez DDV), ki so namenjeni članom odborov in komisij. Dodala je, da je približna vrednost posameznega paketa vsako leto manj kot 20 evrov. Koliko sredstev bodo namenili za nakup novoletnih poslovnih daril, pa nam ni znala povedati, saj kot je dejala, točnega izračuna še nimajo.

Markovci (dežniki...)

Precej radodarni so v občini Markovci, kjer bodo z novoletnimi poslovnimi darili obdarili vseh 1350 gospodinjstev v občini ter 30 poslovnih parterjev oziroma sodelavcev. »Vsako gospodinjstvo v občini prejme stenski koledar (z občinskimi motivi) in dežnik. Poslovni partnerji oziroma sodelavci bodo prejeli pakete s koledarjem, notesom, kemičnim svinčnikom, obeskom, vžigalnikom, vinom in suhomesnim izdelkom,« je pojasnil župan občine Markovci Milan Gabrovec in dodal, da je vrednost paketa za posamezno gospodinjstvo okoli sedem evrov, vrednost poslovnega darila pa približno 20 evrov. Za te pakete oziroma darila bodo namenili vsega skupaj okoli 10.000 evrov.

Hajdina (domači izdelki...)

V občini Hajdina za poslovna darila partnerjem ob koncu leta zmeraj poskrbijo domača društva žena in deklet. Letos je na vrsti Društvo žensk Hajdoše, ki bo v darilno vrečko zapakiralo slastne domače izdelke: pecivo, repično olje in podobno. Skupno so na občini naročili 120 paketov, v proračunu pa so za ta namen rezervirali 600 evrov, kar pomeni, da je vrednost enega paketa okrog pet evrov.

Ptuj (darilo presenečenja...)

Kaj vse bo v darilni vrečki ptujske občine, občinska uprava še ne želi razkriti. Kot pravijo, je pri darilu pomemben tudi element presenečenja. So pa predstavili vrednost posameznega paketa; za posameznega so odšteli 7,50 evra, skupna vrednost vseh daril pa je 1895 evrov.

Slovenska Bistrica (alufolija...)

Občina Slovenska Bistrica za poslovne partnerje ne pripravlja posebnih daril in tako bo tudi ob koncu tega leta, je povedal direktor občinske uprave Branko Žnidar. Manjša darila prejmejo samo zaposleni v občinski upravi in občinski svetniki. Letos bodo to aluminijasta folija za gospodinjstvo, olivno olje in lešniki. Svetniki bodo ob tem paketu prejeli še rokovnik in vino Ritoznojčan. Za zaposlene na občini, v medobčinskem inšpektoratu in skupnem organu civilne zaščite bodo pripravili 53, za občinske svetnike pa 31 daril. Za darila bo občina iz proračuna namenila okrog 2880 evrov. Vrednost posameznega darila za občinskega uslužbenca je blizu 35 evrov, vednost darila za občinskega svetnika pa okrog 33 evrov.

Kidričevo (žlice...)

V občini Kidričevo bodo poslovna darila kupili pri domačih, lokalnih ponudnikih. Sestavili bodo različne pakete, v katerih bodo bučno olje, kuhinjski predpasnik, prijemalka in blazinica z ovsom za pomiritev. Pripravili bodo okrog 250 daril, za vse skupaj pa namenili okoli 4000 evrov. Vrednost posameznega darila bo od osem do 26 evrov, odvisno od tega, iz katerih izdelkov bo sestavljeno.

Gorišnica (čebula...)

V poslovnih darilih, ki jih pripravlja Občina Gorišnica, bodo rokovnik, pisalo, moka, med in čebula. Pripravili bodo skupno 200 daril, strošek vseh bo 3800 evrov, vrednost posameznega darila pa 19 evrov.

Majšperk (kemični svinčnik...)

Poslovno darilo majšperške občine bodo letos sestavljali rokovnik, kemični svinčnik in manjši paket dobrot. Referentka majšperške občine Nataša Letonja je pojasnila: »Naročili smo 40 paketov za občinski svet, občinsko upravo, nadzorni odbor, predsednike krajevnih skupnosti in novinarje, za predsednike društev smo pripravili rokovnike in kemične svinčnike.« Vrednost posameznega darila je okoli 20 oziroma osem evrov, skupno bodo za obdarovanje namenili približno 1000 evrov proračunskih sredstev.

Žetale (med...)

Direktorica žetalske občinske uprave Milica Simonič Steiner je povedala, da bodo letos pripravili 20 paketov poslovnih daril: »V njih bosta buteljka in kozarec medu. Vrednost darila je 12,50 evra, skupaj torej 250 evrov.«

Trnovska vas (koledar in svinčnik...)

V občini Trnovska vas so letos za poslovna darila izbrali stenski koledar in kemični svinčnik. Pripravili bodo skupno 35 darilnih paketov, za katere so iz proračuna namenili 148 evrov. Vrednost enega darila je 3,67 evra.

Destrnik (kava...)

V občini Destrnik bodo letos za poslovna darila ob decembrskih praznikih iz proračuna namenili okrog 1000 evrov. Natančnega seznama prejemnikov poslovnih daril še nimajo, vrednost enega paketa (darila) pa je od pet do 20 evrov. V njem bodo kava, čokolada in leseni spominek občine.

Juršinci (še vedno skrivnost...)

V prejšnjih letih so v tej občini poslovne partnerje obdarili z dežniki, namiznimi urami in namiznimi stojali za pisala. Gre za manjše pozornosti, prav tako gledajo na širšo uporabnost. Letos daril še niso izbrali, tudi seznama prejemnikov poslovnih daril še nimajo. Ne bodo pa podarili več kot 40 poslovnih daril in glede na prakso iz preteklih let bo posamezno vredno največ 15 evrov. 

Sveti Andraž (vino...)

Za poslovna darila bodo letos različna vina lokalnih ponudnikov (30 steklenic) in lokalni med (100 steklenic). Za vino so iz proračuna namenili 90 evrov. Med so nabavili v sklopu projekta Interreg Slovenija – Hrvaška (1000 kosov); uporabljajo ga za promocijske namene projekta in kot protokolarno darilo. Cena kozarca medu je dva evra, skupna vrednost prednovoletnega obdarovanja poslovnih partnerjev pa bo 200 evrov. Vrednost enega paketa je sicer od dva do pet evrov, ker podarjajo različne pakete: samo vino, samo med ali skupaj med in vino.

Lenart (skodelice za čaj...)

Iz proračuna Občine Lenart bodo letos za poslovna darila ob novem letu namenili okrog 1900 evrov. Povprečna vrednost darila je dobrih šest evrov, vseh paketov bo več kot 300. Kupili so skodelice za čaj po tri evre, po tri evre so stale kape s ščitkom, prav toliko vrečke s sivko, po dva evra zavitki domačega zeliščnega čaja, po sedem evrov pa koledarji.

Tri občine brez daril (prazne vreče)

V nekaterih občinah so se odločili, da poslovnih daril ob koncu leta ne bodo podarjali. Takšna je praksa v občini Sveti Tomaž, kjer poslovnih partnerjev ne obdarujejo, prav tako v Ormožu. Brez poslovnih daril ob novem letu bo tudi Občina Dornava. Župan Rajko Janžekovič je povedal, da bo otroke obiskal božiček, in dodal: »Odrasli pa si bodo darila postavili pod božično smrečico doma (upam) in si pričarali pravo družinsko vzdušje ob največjem družinskem prazniku.«