POGODBA

Kako je Janez Janša kupil smučišče Krvavec

Ž.K.
13. 12. 2017, 19.50
Deli članek:

Zreški Unior je v ponedeljek z Alpsko investicijsko družbo, ki je v lasti podjetnika Janeza Janše, podpisal pogodbo o prodaji 98,56-odstotnega lastniškega deleža v družbi RTC Krvavec.

Arhiv Svet24
Zimska sezona se je na Krvavcu že začela.

Google maps
Propadla stavba, s katero se je začela zgodba o milijonski odškodnini.

S podpisom pogodbe se zaključuje več let trajajoča prodaja krvavškega smučarskega centra, ki ga je bil Unior zaradi zavez bankam upnicam primoran prodati. Kot je objavila uprava Uniorja na spletnih straneh Ljubljanske borze, se bo prenos delnic na novega lastnika izvedel ob izpolnitvi nekaterih pogojev, med drugim tudi s pridobitvijo soglasja za prodajo lastniškega deleža bank upnic družbe Unior, s katerimi je Unior decembra lani sklenil sindicirano kreditno pogodbo za refinanciranje svojih obveznosti.

Wikipedia
Krvavec je bil več let v lasti Uniorja iz Zreč.

Na Krvavec so lani prepeljali okoli 150.000 smučarjev, uspešna pa je bila tudi poletna sezona, v kateri se je zgolj z žičnico na goro pripeljalo 23.000 turistov. 

Občina Cerklje neuspešna

Za nakup Rekreacijsko-turističnega centra (RTC) Krvavec se je minula leta potegovala tudi Občina Cerklje na Gorenjskem skupaj s turističnimi akterji v občini, ki so v veliki meri vezani na delovanje centra na Krvavcu. Za nakup so imeli celo predvidena minimalna sredstva v proračunu, a je nakupu nasprotovalo računsko sodišče, pa tudi s prodajalci niso našli skupnega jezika.

Kupec je Janez Janša

Alpska investicijska družba, ki se ukvarja z naložbami in svetovanjem, ima sedež v Ljubljani. Njen ustanovitelj in direktor pa je podjetnik Janez Janša. Bolj kot dejstvo, da mu je ime tako kot prvemu možu SDS, sta za vse povezane s smučiščem in širšo javnost zanimiva njegova podjetniška zgodba in vir denarja za nakup.

Podjetje RTC Krvavec je zadnja leta poslovalo pozitivno, a je bilo visoko zadolženo. Bremenilo naj bi ga kar sedem milijonov evrov dolga, od tega štiri milijone dolga nekdanji matični družbi Unior.

Milijonska odškodnina od počasne države

Podjetnik Janez Janša je namreč lani od države dobil 3,5 milijona evrov odškodnine zaradi predolgega sojenja v povezavi z nekdanjim samskim domom Tekstilindus v Stražišču pri Kranju. Janša je namreč leta 1996 za približno 200 tisoč evrov kupil samski dom, v katerem je bivalo 130 ljudi, večinoma prejemniki socialne pomoči. Najemnine je zvišal, vse, ki plačil niso zmogli, pa je tožil. Sodni postopek se je vlekel do 2003, ko so sodišča končno razsodila Janši v prid oziroma se je ta poravnal z nekdanjimi najemniki. Ker stavbe ni mogel uporabljati, je Janša tožil državo in zmagal. Rezultat: 3,5 milijona evrov odškodnine na računu njegovega podjetja Infohip. Stavba je medtem propadla in zamenjala lastnika.

Na Krvavcu zaskrbljeni

Ker o podjetniku iz Kranja in njegovi viziji popularnega smučišča ni nič znanega, so ljudje, katerih dejavnost je povezana s Krvavcem, zaskrbljeni. Nihče od tistih, ki smo jih klicali, se ni želel izpostavljati. Ko smo jih povprašali, kaj novi lastnik pomeni zanje, smo od vseh dobili skoraj identičen odgovor: »Se bojimo, da nič dobrega.«