V petek

Za Jerneja Šugmana pogreb z vojaškimi častmi

J.P./STA
13. 12. 2017, 15.39
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 15.42
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da bo za preminulega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana organizirala državni pogreb z vojaškimi častmi. Bil je eden največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, piše v sporočilu po seji vlade. Pogreb bo v petek.

STA
Zaradi srčne kapi je umrl v 49. letu starosti.

"Redki so igralci, ki tako prepričljivo upodabljajo vloge v vseh žanrih, od tragedije do komedije, tako za zahtevne intelektualce in poznavalce kot tudi za povsem preproste ljudi. Vsem se je znal približati in jih razveseljevati," so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Spomnili so, da je v svoji bogati karieri upodobil Maksa v Kralju na Betajnovi, Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu, Dimitrija v Bratih Karamazovih, kralja Leara, Hamleta, in to "vedno s prekipevajočo energijo in ponotranjenostjo". Širokemu krogu ljudi bo ostal v spominu iz Teatra Paradižnik in kot Veso iz Naše male klinike. Zaigral je v številnih filmih, mnogim risanim junakom, med drugim očiju pujsu v Pujsi Pepi, pa je posodil svoj glas.

STA
Igralca bodo na ljubljanskih Žalah pokopali v petek ob 14.30.

Vsaki gledališki vlogi, naj je šlo za komedije, drame, like iz klasične ali sodobne dramatike, je pustil močan pečat. Toliko vlog, kot jih je odigral Šugman, le redki dosežejo v celotni življenjski karieri. "Vrsta izjemnih likov, ki jih je Jernej Šugman odigral na odru ljubljanske Drame, dejansko predstavlja zgodovino svetovne dramatike od antike do danes," so poudarili in izpostavili, da je za svoje delo prejel več kot dvajset nagrad.

"Nad njim niso bili navdušeni samo kritiki, ampak je veljal za enega najbolj priljubljenih igralcev pri nas, ki je obvladal tako resne dramske vloge kot humorne, saj je imel odličen občutek za komedijo. Imel je odrsko prezenco in markantnost, kakršni ima le malokdo, zato se vrzeli, ki jo je pustil za seboj v Draminem ansamblu, tako se zdi, še ne bo dalo kmalu zapolniti," so še zapisali.

Igralca, ki je zaradi srčne kapi umrl v nedeljo v 49. letu starosti, bodo na ljubljanskih Žalah pokopali v petek ob 14.30.