Kakšne so spremembe?

Z novim letom bo do otroškega dodatka upravičenih več družin

S.R.
13. 12. 2017, 09.37
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 09.40
Deli članek:

Poslanke in poslanci so včeraj soglasno potrdili predlog novele Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s tem pa vračajo nekatere pravice, vzete z Zujfom.

Profimedia
Če otrok iz neupravičenih razlogov ne obiskuje osnovne šole, eden od staršev po predlogu vlade ne bi bil upravičen do otroškega dodatka.

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev prinaša informativni izračun ter vrača otroški dodatek 7. in 8. dohodkovnemu razredu, sporočajo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. S tem vračajo pravice, ki so jih leta 2012 odvzeli z razvpitim Zakonom za uravnoteženje javnih financ (ZUJF).

S tem zakonom, s katerim ponovno uveljavljajo sedmi in osmi razred, se odpravlja varčevalni ukrep pri pravici do otroškega dodatka. Od 1. januarja 2018 bodo tako pravico do otroškega dodatka lahko uspešno uveljavljale tudi družine, v katerih je mesečni dohodek na družinskega člana znašal skoraj 1020 evrov.

Avtomatizacija informativnega izračuna

Informativnemu izračunu bo mogoče ugovarjati, v nasprotnem primeru pa bo dobil naravo odločbe.

Zakon daje tudi pravno podlago za začetek izdajanja tako imenovanih informativnih izračunov, s katerim bodo vsi prejemniki pravic in subvencij po tem zakonu že pred izdajo upravnega akta seznanjeni z vsemi za odločitev pomembnimi dejstvi in tudi z višino posameznih upravičenj, ki jim pripadajo po veljavni zakonodaji, še sporočajo.

Zakon predvideva še, da bodo morali prejemniki letnih pravic vloge za te pravice, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, malice in kosila ter državna štipendija, dajati samo še do konca novembra 2018, po tem datumu pa naj bi ministrstvo za delo postopno uvedlo avtomatično preverjanje izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje pravice.

Popolna avtomatizacija izdajanja informativnih izračunov bo predvidoma končana jeseni 2019. V prihodnje bodo upravičenci do letnih pravic tako vsako jesen informativni izračundobili na dom, vlogo pa bodo dolžni predložiti zgolj ob prvem zaprosilu za pridobitev posamezne pravice in seveda za sporočanje sprememb.