Bitka z naravo

Osebe v deroči Meži še niso našli

T.L./STA
12. 12. 2017, 11.27
Posodobljeno: 12. 12. 2017, 13.57
Deli članek:

Kakšne so razmere po državi? Šoloobvezni otroci so v ponedeljek zaradi neprevozne ceste ostali v gostišču Kanonir, srednješolci in ena družina pa so prenočili v osnovni šoli v Kokri.

Bobo
Drevo je padlo na avto na Jesenicah.

Osebe, ki so jo gasilci sredi Prevalj opazili v deroči reki Meži, še niso našli in zdaj velja za pogrešano, nam je povedal regijski poveljnik civilne zaščite za KoroškoAlan Matijevič. Enote na območju med Prevaljami in Dravogradom bodo še naprej nadaljevale z iskanjem. Sicer pa se razmere na območju umirjajo, kar velja tudi za reki Mežo in Dravo, in so pod nadzorom. Glavne ceste so že prevozne, težave pa ostajajo še na nekaterih lokalnih cestah, kjer še odstranjujejo podrto drevje, nam je še povedal Matijevič. Velika težava za prebivalce ostaja oskrba z električno energijo, saj so številna gospodinjstva še vedno brez nje. Za danes je odpovedan pouk na nekaterih osnovnih šolah.

Srednješolci in ena družina so prenočili v osnovni šoli v Kokri

Gasilci, gozdarji in delavci Gorenjske gradbene družbe so danes zjutraj začeli s čiščenjem ceste med Preddvorom in Jezerskim, ki je zaradi podrtega drevja zaprta že od ponedeljka popoldan. V preddvorski občini, kjer veter ni povzročil večjih težav, so domačini priskočili na pomoč Jezerjanom, ki so ostali ujeti v dolini.

Poveljnik preddvorske civilne zaščite Aleš Drekonja je povedal, da so gasilci, gozdarji, delavci cestnega podjetja in posamezniki z razpoložljivo mehanizacijo zjutraj začeli odstranjevati drevesa, ki jih je na cesto v ponedeljek popoldan in ponoči podrl močan veter.

Preddvorska civilna zaščita je v stiku z ljudmi na Zgornjem Jezerskem, kjer so postavili občinski štab civilne zaščite. Del štaba v ponedeljek ni mogel na Jezersko in je zato ostal v dolini, kjer so preddvorska občina, gasilci in domačini poskrbeli tudi za namestitev ostalih Jezerjanov, ki zaradi zaprte ceste in nevarnosti padajočega drevja niso mogli domov.

Šoloobvezni otroci so v ponedeljek zaradi neprevozne ceste ostali v gostišču Kanonir, srednješolci in ena družina pa so prenočili v osnovni šoli v Kokri, kjer so poskrbeli za ležišča in hrano. Medtem ko so številni Jezerjani v ponedeljek ostali v dolini, pa je del preddvorskih gasilcev ostal na Zgornjem Jezerskem, kamor so že v ponedeljek šli pomagat svojim kolegom in kjer danes domačinom pomagajo pri čiščenju ceste v smeri Jezerskega proti Kokri.

Največje težave so jim povzročili izpad elektrike in pretrgani telefonski vodi, kar je otežilo komunikacijo, je pojasnil Drekonja. Z Jezerskega sicer poročajo o kar nekaj poškodovanih in odkritih strehah ter tudi podrtih dimnikih.

V Preddvoru medtem veter večjih posledic ni povzročil, zato so se tamkajšnji gasilci in občani osredotočili predvsem na pomoč kolegom iz sosednje občine. "Ko bo cesta prebita, bomo iz našega skladišča na Jezersko lahko dostavili še ponjave za prekrivanje streh in agregate, če še ne bo elektrike, ter jih razdelili med krajane."

Otroci še ujeti v dolini

Sedaj se trudijo predvsem, da bi vzpostavili prevoznost regionalne ceste. Za nujne primere, na primer za reševalce, so sicer pred kratkim uspeli urediti obvoz, kdaj bo cesta uradno odprta, pa Rebolj še ne more napovedati. "Glede na videno in na ocene, da je podrtih kar za 300 kubičnih metrov dreves, dvomim, da bo to danes," je dejal.

Zato tudi še ne more reči, ali bodo domačini, med katerimi je tudi veliko otrok, ki so v ponedeljek ostali v dolini, danes lahko prišli v svoje domove. Kot je poudaril, da bodo za njih uredili prevoz, vendar le, če bo varno. So pa v stikih tako z njimi kot s starši.

Bobo
Velika skala na cesti Zagorje Čolnišče.

Ljubljana

Na 35 lokacijah v Mestni občini Ljubljana hitijo z odstranjevanjem posledic močnega vetra, ki je podiral drevesa in odkrival strehe. Kot je pojasnil vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, so drevesa že odstranili, predvidoma do popoldneva pa bodo končali tudi prekrivanje streh z zaščitno folijo.

Ker se je veter na ljubljanskem območju že umiril, odstranjevanje posledic vetroloma po Kusovih besedah poteka uspešno. Močan veter je povzročil škodo tudi v primestnih občinah, še posebej na območjih Škofljice, Brezovice in Vrhnike. Obilno deževje in topljenje snega pa na ljubljanskem območju zaenkrat ni povzročilo težav. Prav tako trenutno ni težav pri oskrbi z električno energijo.

Ljubljanica poplavlja na območju Ljubljanskega barja in Vrhnike, ni pa zaenkrat ogrozila objektov. Ker deževje še ne bo ponehalo, Kus pričakuje, da se bodo preko dneva, ponoči in v sredo dopoldne poplavljena območja razširila. Poudaril je, da pristojne službe budno spremljajo dogajanje, v primeru potrebe pa bodo občanom začeli razdeljevati protipoplavne vreče. Drugi vodotoki naj ne bi poplavljali.

Neurje kot ga ne pomnijo

Veter je na območju Bohinja odkril več kot 70 streh, največ v spodnji bohinjski dolini. Takšnega vetra, ki bi povzročil toliko škode v Bohinju ne pomnijo, je povedal tamkajšnji župan Franc Kramar in dodal, da je bila velika sreča, da v neurju ni bil nihče poškodovan. Bohinj je zaradi poplav in podrtih dreves sicer še vedno odrezan od sveta.

Pristojnim službam je uspelo sprostiti promet na cesti od Bleda proti Bohinju. Tja se bo popoldne odpravil tudi predsednik vlade Miro Cerar. Mnoge ceste na od vremena prizadetih območjih pa ostajajo zaprte, med drugim tudi cesta na Jezersko. Prevozen pa je mejni prehod Ljubelj. Na Gorenjskem so še vedno popolne zapore na cestah Vresje-Sorica, Jereka-Gorjuše, Rudno-Nemški Rovt, Lesce-Radovljica, Preddvor-Spodnje Jezersko-Zgornje Jezersko, Rateče-Planica in Mavčiče-Kranj. Oviran promet je na cesti Bohinjska Bistrica-Bitnje. Zaradi nevarnosti snežnih plazov je cesta čez prelaz Vršič zaprta.

Po hidroloških podatkih Agencije RS za okolje Sava Bohinjka in njeni pritoki močno naraščajo in se razlivajo. Hitro naraščanje se bo nadaljevalo predvidoma do sredine dneva, ob tem pa bo Bohinjka s pritoki poplavljala na izpostavljenih mestih. Tudi Bohinjsko jezero naj bi nekaj časa še naraščalo. Padavine pa bodo slabele in prehodno ponehale, tako da bodo vodotoki počasi začeli upadati.

Skalni podor je za ves promet zaprl lokalno cesto Zagorje-Čolnišče, na odseku pod vasjo Čolnišče. Obvoz je samo prek Zasavske Svete gore, ker je cesta Sava-Mošenik zaradi poplavljanja reke Save zaprta, so danes sporočili z Občine Zagorje.

Veter se je medtem v nočnih urah, ko so se okrepile padavine, umiril. Kot se je pokazalo, so močni sunki vetra na območju Bohinja v ponedeljek popoldan in ponoči odkril več kot 70 streh in prevrnili nekaj kozolcev. Na srečo pa nobena hiša ni zelo poškodovana, je povedal Kramar. V občini prosijo izurjene krovce za pomoč pri sanaciji. Potrebujejo tudi dvigala s košarami za prekrivanje streh.

"Takšnega neurja še nisem doživel in tudi starejši Bohinjci ne pomnijo sunkov vetra, ki bi povzročili takšno škodo," je dejal Kramar in dodal, da je bila velika sreča, da se nihče ni poškodoval. Tega so se na občini tudi najbolj bali, zato so ljudi že v ponedeljek popoldan pozvali, naj ostanejo doma na varnem in naj se ne zadržujejo na prostem.

Več kot 30.000 gospodinjstev po državi še vedno brez elektrike

Zaradi posledic močnega vetra je po Sloveniji še vedno brez električne energije več kot 30.000 gospodinjstev. Največ na območju Elektra Ljubljana, kjer so bila ob 10. uri brez elektrike še 19.204 gospodinjstva, nekaj manj kot zgodaj zjutraj. Poleg ljubljanskih imajo največ dela zaposleni v elektrodistribucijskih podjetjih v Celju in Mariboru.

Po podatkih Elektra Ljubljana, ki poleg Ljubljane z okolico pokriva tudi območje Kočevja, Novega mesta in Trbovelj, so na tem območju trenutno brez električne energije v 19.204 gospodinjstvih oz. 626 transformatorskih postaj. Na Kočevskem je brez elektrike 9344, na območju Ljubljane z okolico pa 9717 gospodinjstev.

Na območju Elektra Maribor je zaradi mestoma izredno močnega vetra čez noč prišlo do vetroloma zlasti na širšem območju Pohorja in Kozjaka, zaradi česar je brez oskrbe z električno energijo še 5400 njihovih uporabnikov.

Odpravo poškodovanega omrežja otežujejo neprevozne ceste in nedostopen teren, prve ocene pa kažejo, da so razmere v nekaterih legah primerljive tistim ob katastrofalnem žledolomu leta 2014.

Na območju Elektra Celje je zaradi orkanskega vetra in podrtih dreves brez elektrike skupaj okoli 7000 odjemalcev, od tega 4638 na Koroškem, 1075 na območju Šaleške doline ter 1199 na širšem celjskem območju.

Na območju Elektra Primorska prav tako še vedno odpravljajo težave zaradi izpadov električne energije v celotni idrijsko-cerkljanski regiji ter v Zgornjem Posočju in na Črnovrški planoti. Brez elektrike je trenutno še vedno okoli 1600 odjemalcev oz. 110 transformatorskih postaj. Na Pivškem so morali na Mašunu delavci namestiti agregat, ker je dostop do okvare otežen. Ker se veter umirja, naj bi kmalu odpravili večino težav.

Kot pojasnjujejo na Elektru Gorenjska, na območju katerega je brez elektrike še okoli 1100 gospodinjstev, so največje težave na Jezerskem, kjer je zaradi podrtega drevja onemogočen dostop tudi vzdrževalcem. Ti bodo na Jezersko skušali pripeljati agregat, s pomočjo katerega bodo zagotovili rezervno napajanje prebivalcev. Župan Jezerskega Jure Rebolj je povedal, da so na Jezerskem sicer še vedno brez elektrike, so pa sedaj vendarle znova dobili telefonske povezave.

bralec Peter O.
Naraslo jezeri na Mostu na Soči.

Težave še v železniškem prometu

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so med Rakekom in Postojno ter med Grosupljem in Višnjo Goro sanirale poškodovano železniško infrastrukturo. Za potniški promet so odprte primorska, dolenjska in zasavska proga, na drugih pa sanacijo pospešeno nadaljujejo, zato bodo danes nastajale zamude potniških vlakov, so sporočili s Slovenskih železnic.

Proga Kranj-Ljubljana je za zdaj zaprta. Predvsem med Škofjo Loko in Medvodami se je na progo podrlo več dreves, ki so močno poškodovala vozno omrežje. Za lokalne potniške vlake je organiziran nadomestni avtobusni prevoz med Kranjem in Ljubljano, za mednarodne vlake pa med Ljubljano, Jesenicami in Beljakom.

Zaprta je tudi koroška železniška proga med postajama Ruta in Prevalje. Organizirani so nadomestni prevozi z avtobusi.

Proga Podbrdo-Bohinjska Bistrica je zaradi visoke ravni vode v Bohinjskem predoru zaprta. Za zdaj nadomestni prevozi niso organizirani.

Zaradi odstranjevanja posledic poškodb, ki jih povzročilo drevje na progah, bodo danes nastajale zamude potniških vlakov.

Na Slovenskih železnicah se potnikom zahvaljujejo za razumevanje in jim priporočajo, naj se pred potovanjem o razmerah na progah in zamudah pozanimajo na spletni strani Slovenskih železnic, pri osebju na vlakih, na železniških postajah, po e-pošti (potnik.info@slo-zeleznice.si) in na telefonski številki 1999.

___________________________

Pregled stanja v osnovnih šolah in vrtcih 

Zaradi vremenskih razmer je pouk odpadel po nekaterih šolah, drugod pa poteka v okrnjeni obliki. Pouk ne poteka v podružnici Remšnik Osnovne šole Radlje ob Dravi, podružnici Kočevska reka Osnovne šole Ob Rinži, ter v podružnicah Sveti Duh na Ostrem Vrhu in Gradišče na Kozjaku Osnovne šole Selnica ob Dravi. Zaprti so tudi trije vrtci.

STA objavlja pregled stanja v osnovnih šolah in vrtcih ob 12.15.

OŠ Ig - podružnica Golo in podružnica Iška vas: pouk poteka, a so brez elektrike in ogrevanja.

CŠOD Rakov Škocjan: brez elektrike in ogrevanja, tam so trenutno sedmošolci OŠ Šmarje Sap, Grosuplje.

OŠ Škofljica: v vseh oddelkih na matični šoli in podružnicah manjkajo učenci vozači (okoli 30 odstotkov).

OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem - podružnica Zalog: podtalnica v kleti, ki jo že prečrpavajo.

Vrtec Kočevje - enota Narcisa: zaprt, ker ni elektrike in gretja, otežena dostava, odkrilo je nekaj opeke.

Vrtec Kočevje - enota Mojca: zaprt, ker ni elektrike in gretja, odkrilo je nekaj opeke.

OŠ Preska - podružnica Topol: težave z organizacijo pouka, saj ni elektrike. Nekaj učencev iz doline zaradi podrtih dreves na cesti ni prišlo v šolo.

OŠ Radlje ob Dravi - podružnica Remšnik: ni pouka, saj so na območju ceste zaprte. V vrtcu je organizirano varstvo.

OŠ Ob Rinži, Kočevje - podružnica Kočevska reka: razkrita streha, ni elektrike, ni pouka.

OŠ Selnica ob Dravi - podružnica Sveti Duh na Ostrem Vrhu in podružnica Gradišče na Kozjaku: zaradi neprevoznih cest ni pouka.

Vrtec Dravograd, oddelek Ojstrica: zaprt zaradi neprehodnih cest.

OŠ Rakek, podružnica Unec: pouk prilagojen zaradi izpada elektrike, odkrite strehe telovadnice, vode v mali telovadnici ... zaradi vremena tudi podrte smreke in ograja, polni vodovodni jaški itd.

OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica, podružnica Sveti Gregor: zaradi izpada elektrike in ogrevanja so učence prepeljali v matično šolo, kjer pouk poteka normalno.

Vrtca Anice Černejeve Celje: močni sunki vetra težave povzročajo v okolici vrtca, kjer je več dreves polomljenih, zato otroci ostajajo v notranjosti zgradbe.

Vrtci v Tolminu: Začela je poplavljati Soča s svojimi pritoki in nastajajo težave pri prevozih; so pa vrtci še uspeli v svoje enote pripeljati hrano.

Vir: ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport