Orkanski veter udarja

FOTO in VIDEO: Kaotično: 38.000 gospodinjstev brez elektrike, zaprte številne ceste

T.L./STA
12. 12. 2017, 07.15
Posodobljeno: 12. 12. 2017, 08.38
Deli članek:

Divja noč in divje jutro: razmere na terenu se niso umirile, s terena poročajo o podrtem drevju, težavah v prometu, plazovih in poplavah.

PU Kranj
Aktualne razmere iz Bohinja.

Ni miru v torkovem jutru: po burni noči, v kateri so imeli gasilci polne roke dela, smo se prebudili v vetrovno in deževno jutro. Zaradi hudega vetra povsod po državi na cestah podrta drevesa, plaz zaprl mejni prehod Gruškovje in povezovalne ceste. Na območju Ljubljane je brez elektrike ostalo okoli 18.000 gospodinjstev, na območju Maribora pa več kot 10.000, na Elektro Celju so povedali, da je bilo ob 7. uri zjutraj brez elektrike več kot 10.000 odjemalcev (na območju distribucijske enote Slovenj Gradec je tako brez elektrike 5326 odjemalcev, na velenjskem območju 4700 odjemalcev in na celjskem območju pa 696 odjemalcev). Po podatkih s spletne strani Elektra Ljubljana, ki poleg Ljubljane z okolico pokriva tudi območje Kočevja, Novega mesta in Trbovelj, je na tem območju trenutno brez električne energije več kot 18.000 gospodinjstev. 

Policija je zjutraj pozivala voznike na cesti Kočevje-Ljubljana, naj se zaradi nevarnosti podiranja dreves umaknejo na varno in ne stojijo v koloni.

PU Kranj
Aktualne razmere iz Bohinja.

Prebivalci in vozniki naj ne hodijo in se približujejo zaporam cest in območjem, kjer je verjetnost padanja dreves, ker je oboje lahko zelo nevarno, opozarjajo iz PU Kranj.

Hudo na območju Jezerskega in Bohinja

Hude vremenske razmere so težave povzročale praktično povsod na Gorenjskem, po doslej zbranih podatkih pa je bilo in še vedno je hudo na območju Jezerskega in Bohinja. Na nekaterih cestah so zaradi vetroloma še vedno podrta drevesa – gre za večje število dreves – ceste pa so neprevozne bodisi zaradi drevja ali vode, sporočajo iz PU Kranj.

Težave so na cestah v Selški dolini, zaprta je cesta čez Sorico, Koren, Ljubelj, v kraju Nomenj je poplavljena cesta, ceste Bohinjska Bistrica – Bled in Bitnje – Jereka – Pokljuka – Bled so neprevozne, prav tako tudi Mavčiče – Kranj (na Jami), kjer je čez cesto več dreves in je promet tudi zaprt. Še vedo ostajata zaprti tudi cesti proti Jezerskem in Gabrški gori. Iz policije opozarjajo, da so razmere zahtevne in nevarne, zato naj prebivalci spremljajo aktualne objave v medijih in pri pristojnih, zadržujejo naj se na varnem in naj se izogibajo gibanju na prostem. Enako velja za voznike, ker je na cestah veliko vode in še vedno zelo močno dežuje. Dež v prometu zelo manjša vidljivost in pri požnji povzroča akvaplaning. Prebivalci in vozniki naj ne hodijo in se približujejo zaporam cest in območjem, kjer je verjetnost padanja dreves, ker je oboje lahko zelo nevarno.

Uprava za zaščito in reševanje
Pristojne službe imajo polne roke dela.

Sanacija na Koroškem se nadaljuje

Na Koroškem se nadaljuje sanacija posledic orkanskega vetra, ki je podrl številna drevesa, zaradi česar so nastale okvare na elektro omrežju ter zaprte številne prometne poti. Za danes je odpovedan pouk na osnovni šoli v Dravogradu in podružnici na Ojstrici, prav tako danes v šolo ne bodo vozili vozačev, ki obiskujejo črnjansko šolo.

Gasilci Kranj
Podrta drevesa na Jezerskem.

Za današnjo odpoved pouka v osnovni šoli v Dravogradu in na Ojstrici so se pristojni odločili že v ponedeljek, prav tako v Črni na Koroškem, kjer so za danes odpovedali prevoze otrok v šolo, pouk tam sicer poteka. Na spletni strani Osnovne šole Brezno-Podvelka pa so davi objavili obvestilo, da zaradi neurja in podrtih dreves danes tudi pri njih odpade pouk.

Osnovna šola Franja Goloba Prevalje pa je davi na svojih spletnih straneh objavila obvestilo, da naj zaradi slabih vremenskih razmer in razmer na cestah s smeri Leše, Šentanel, Holmca in okolice učenci danes ostanejo doma.

"Težave so v celotni regiji, ekipe gasilcev in podjetja VOC Celje po najboljših močeh vseskozi odstranjujejo podrta drevesa. Zaprtih je nekaj glavnih cest, a se podatki sproti spreminjajo," je davi povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste so bile nekaj pred 7. uro zaprte ceste Maribor-Dravograd med Podvelko in Ožbaltom, glavna cesta skozi Mežiško dolino Poljana-Mežica-Črna na Koroškem, prav tako cesta Šoštanj-Črna na Koroškem. Zaprte so tudi ceste Ribnica na Pohorju-Podvelka, Kotlje-Slovenj Gradec ter Dravograd-Bukovje-Trbonje.

Največ obvestil občanov o težavah zaradi podrtih dreves in odkritih streh na stanovanjskih in gospodarskih objektih je od ponedeljka z območja Mežiške in Dravske doline, precej jih je tudi z območja Mislinjske doline, kažejo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po napovedih vremenoslovcev se bo veter danes umiril.

Bobo
Poplave so terjale skoraj 40 življenj.

Nekatere proge zaprte

Pristojne službe odstranjujejo posledice, sporočajo s prometno-informacijskega centra. Težave so tudi v železniškem prometu, nekatere proge so zaprte, drugod promet poteka le po enem tiru.

Tako je zaprta glavna cesta Podlehnik - Gruškovje, posledično pa zaradi preusmeritve prometa tudi podravska avtocesta med razcepom Draženci in Podlehnikom proti Gruškovju.

Zaradi podrtega drevja je zaprta tudi glavna cesta Kočevje - Ljubljana med Ribnico in Pijavo Gorico ter številne druge. Na Policijski upravi Ljubljana prebivalce na tem območju pozivajo, da se umaknejo na varno in ne stojijo v koloni, dokler nevarnost podiranja drevja ne bo mimo. Enako svetujejo tudi prebivalcem na drugih območjih, kjer veter podira drevesa. Kot so sporočili s PU Ljubljana, so interventne službe na delu, vendar so na posameznih mestih, kjer je zaradi nevarnosti novih padcev dreves intervencije zaradi varnosti ustavljene.

Na Koroškem so zaprte ceste Maribor - Poljana - Mežica - Črna na Koroškem, Šoštanj - Črna na Koroškem, Robnica - na Pohorju, Podvelka, Kotlje - Slovenj Gradec, Dravograd - Trbonje.

Na kamniško-savinjskem območju je drevje zaprlo ceste Nazarje - Gornji grad, Solčava - Logarska dolina, Črnivec - Kranjski Rak - Luče Solčava - Sestre Logar in cesto čez prelaz Pavličevo Sedlo.

Bobo

Na Gorenjskem so zaprte ceste Podkoren - Korensko Sedlo, Preddvor - Spodnje Jezersko - Zgornje Jezersko, Podrošt - Češnjica, Rateče - Planica, Rudno - Nemški Rovt, Vresje - Sorica, Jereka - Gorjuše, Spodnje Gorje -Zgornje Gorje, Mavčiče - Kranj, Selca - Kališe ter Jesenovec - Martinj vrh.

Na Dolenjskem, Kočevskem in Notranjskem so neprevozne ceste Kočevje - Stari Log - Dvor Žužemberk, Kočevje - Livold - Knežja Lipa, Gradež - Škocjan. Mlačevo - Rašica, lokalna cesta Rašica - Rob, Bloška Polica - Nova vas in Grahovo - Radlek.

V osrednji Sloveniji in Zasavju je popolna zapora na cestah Dolenja vas - Zaklanec, Gorenja vas - Horjul ter Zagorje - Čolnišče, polovična zapora pa na cesti Zagorje - Trbovlje.

Na Primorskem so zaprte ceste Koper - Šmarje - Dragonja in Kalce - Col.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta zaradi nevarnosti snežnih plazov, zaradi poplavljenih cestišč pa so zaprte ceste Bled - Bohinj pri Nomenju, Kot - Sodevci ter lokalne ceste Renče - Britof, Bukovica - Renče, Zalošče - Saksid, Preserje - Potoče in Batuje - Preserje.

Podrto drevje ovira tudi železniški promet. Zaradi podrtega drevja sta zaprti progi Medvode-Ljubljana in Grosuplje-Višnja Gora, na obeh so organizirani nadomestni prevozi z avtobusi. Prav tako je zaprta Koroška proga, na kateri pa nadomestnih prevozov za zdaj ni, ker so zaprte tudi nekatere ceste, so sporočili s Slovenskih železnic.

Po enem tiru poteka potniški promet na progah Rakek-Postojna ter Trbovlje-Sava. Zaradi visoke ravni vode v Bohinjskem predoru je zaprta tudi proga Podbrdo-Bohinjska Bistrica. Nadomestni prevozi na teh relacijah za zdaj niso organizirani. Na SŽ napovedujejo, da bodo zaradi odstranjevanja posledic drevja na progah nastajale zamude potniških vlakov.