letalska bomba

Vurberškemu »najditelju« bombe grozi zapor

Gabrijel Toplak
2. 12. 2017, 21.35
Posodobljeno: 2. 12. 2017, 21.49
Deli članek:

Policisti so 41-letnika, ki je z najdbo ameriške letalske bombe pri gradu v Vurberku in kasneje z njenim premikanjem povzročil velik preplah, ovadili mariborskemu tožilstvu.

NUS
Bomba, ki je popestrila poletje v Vurberku.

Domačini na Vurberku še vedno pomnijo letošnji vroč julijski dan, ko so morali po »ukazu« zapustiti svoje domove, pa tudi stavka dupleškega župana Mitje Horvata: »Vurberk je rešen.« V mislih je imel uspešno deaktivacijo skoraj 230-kilogramske neeksplodirane letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki jo je 19. julija med nedolžno zabavo z detektorjem kovin v gozdu pod gradom Vurberk našel domačin Branimir Brumen. Bombo je izkopal in prepeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše ter šele zatem obvestil pristojne službe, ki so takoj sprožile preplah. K sreči je sicer zelo zapleten in tvegan postopek onesposobitve bombe potekal po načrtih.

pu mb
Načrt sanacije bombe, kot je bil predstavljen na tiskovni konferenci.

MALOMARNO IN NEVARNO IZKOPAVANJE

Neeksplodirana ameriška letalska bomba je ležala v gozdu pod gradom Vurberk, približno 200 metrov od stanovanjske hiše, kjer B. B. živi z družino. Našel jo je z detektorjem kovin.

Iz Policijske uprave Maribor so včeraj sporočili, da so policisti in kriminalisti zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi z julijsko najdbo neeksplodirane ameriške letalske bombe v Vurberku. »Mariborskemu tožilstvu so ovadili 41-letnega domačina zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti,« je zapisal Miran Šadl, tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostmi. Policisti Brumnu očitajo, da je v gozdu z detektorjem kovin našel in izkopal 227 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo splošnega namena AN-M64 in jo po izkopu pripeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše. Z malomarnim in nevarnim izkopom, transportom in ravnanjem z neeksplodiranim ubojnim sredstvom je ogrozil lastno življenje in življenja svojih družinskih članov kot tudi tamkajšnjih okoliških prebivalcev ter premoženje velike vrednosti. Za to dejanje je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

Ob drugi eksploziji se je z vrha hriba začel viti dim.

Svet24
Najditelj bombe Branimir Brumen.