Kurilna sezona

Zrak je te dni še posebej onesnažen

J.P./STA
25. 11. 2017, 13.09
Deli članek:

Onesnažen zrak je najbolj pereč okoljski problem razvitega sveta, saj botruje nastanku številnih bolezni in krajši življenjski dobi. Zrak je v kurilnem obdobju še posebej onesnažen, najbolj pa so problematični delci, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Bobo
Kurjenje vlažnih drv je med največjimi onesnaževalci zraka.

Problematični delci so različnih velikosti - od saj, ki jih lahko vidimo s prostim očesom, do najmanjših nanodelcev. Najbolj škodljivi so ravno slednji, ki prodrejo najgloblje v telo. Delci z vdihavanjem pridejo v naša pljuča in povzročajo draženje, poškodbe tkiva in vnetja. Najmanjši delci iz pljuč vstopajo v kri in se s krvjo odplavijo v različne organe.

Najpomembnejši so vplivi na srce in ožilje ter na dihala, saj povzročajo vnetja dihalnih poti in pospešujejo nastanek astme. Pri dolgotrajnem delovanju povzročajo spremembe v krvi in na ožilju, ki imajo lahko za posledico povečano nevarnost za nastanek krvnih strdkov in infarkta. Delci so tudi rakotvorni, so še opozorili. na inštitutu.

Najbolj ogroženi so bolniki z obstoječimi srčno-žilnimi in pljučnimi boleznimi, starejši ljudje, majhni otroci, sladkorni bolniki, pa tudi zdravi odrasli, ki so intenzivno fizično aktivni na prostem - zaradi poklica, športa. NIJZ zato svetuje, da ob povišanih koncentracijah zmanjšamo fizične aktivnosti, zlasti na prostem in še posebej pri osebah, ki imajo že od prej težave z dihali, srcem in ožiljem oziroma zaznavajo težave.

Odgovornost vseh

Za boljši zrak smo odgovorni vsi, država, pa tudi vsak posameznik, ki sam lahko pripomore k manjšemu onesnaženju z odgovornim ravnanjem, kot je uporaba javnega prometa, dobra izolacija stavb, vzdrževane in dobro delujoče peči z dobrim izgorevanjem itn. Prav tako je kurjenje onesnaženega, lakiranega, barvanega odpadnega lesa, smeti, tekstila ali plastike zelo škodljivo. S tem namreč povzročamo sproščanje strupenih snovi skozi dimnik, ki jih neposredno vdihavamo vsi, mi sami in naši otroci, so še sporočili z NIJZ.