Zapleti

Ameriško pismo Erjavcu: so Američani glede arbitraže potegnili s Hrvaško?

R.T.
3. 11. 2017, 10.07
Posodobljeno: 3. 11. 2017, 10.12
Deli članek:

Vse kaže, da se v zaplet na meji med Slovenijo in Hrvaško vpleta tudi ZDA. In kaj bo to pomenilo za arbitražo?

Bobo
Zapleti glede meje na morju.

Karel Erjavec je sredi oktobra prejel pismo ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, poroča Siol.net. Na ministrstvu za notranje zadeve so za omenjeni portal potrdili, da je bilo pismo posvečeno mejnemu vprašanju na slovenski južni meji. Na ministrstvu so dejali, da je Tillerson v pismu bolj kot ne ponovil ameriška stališča glede meje, se pravi, da bodo ZDA podprle vsako rešitev, ki jo bosta državi sprejeli sporazumno. Iz ministrstva so tudi sporočili, da se ZDA ne bodo postavljale na nobeno stran.

Reuters
Je Rex Tillerson nakazal, da bodo ZDa podprle Hrvaško?

Seveda pa je potrebno v isti sapi poudariti, da ZDA že nekaj časa oborožujejo Hrvaško, a verjetno ne zaradi vprašanja meje s Slovenijo, temveč zaradi povezav Beograda z Moskvo. Tillerson naj bi v pismu omenil tudi pričakovanje, da se bosta državi (Slovenija in Hrvaška) vzdržali provokativnih dejanj v Piranskem zalivu, saj bi to lahko vplivalo na nestabilnost v regiji.

STA
Miro Cerar se s Hrvaškim kolegom sedaj pogovarja samo preko pisem.

Česa pa Tillerson ni napisal

Čeprav je Tillerson izrecno poudaril, da "se ZDA ne bodo postavljale na eno ali drugo stran", njegovo pismo v podtonu prinaša več sporočil. Kot pa izpostavljajo na Siolu, Tillerson v ničemer ne omenja ne arbitražnega sporazuma ne pomena spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča, kar je stališče, pri katerem Slovenijo podpirajo tako Evropska komisija kot vse največje članice z izjemo Poljske in deloma Italije. Tudi na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani v komentarju Tillersonovega pisma niso navedli, da bi morali obe strani spoštovati arbitražno sodbo: poudarili so, da "morata vladi obeh držav, članic EU in Nata, rešiti vprašanje", ki ga označujejo kot "dvostransko", poroča portal.

Reuters
Hrvaški premier Andrej Plenković se zanaša na ameriško pomoč.

Ozadje

Pismo je prispelo malo po tem, ko je premier Miro Cerar odpovedal sestanek z Andrejem Plenkovićem v Zagrebu. To je storil, ker je Plenković pred OZN dejal, da je arbitraža spodkopavanje mednarodnega prava. Tako bi lahko pismo vsekakor vzeli kot opozorilo slovenski vladi, hkrati pa dokaz, da se bodo ZDA vendarle postavile na stran Hrvaške. Ne nazadnje Tillerson v pismu naj ne bi nikjer omenjal arbitraže, kar bi spet lahko razumeli, da ZDA arbitraže ne sprejemajo kot kakršnokoli možnost. Arbitražo sicer sprejemajo vse članice Evropske unije razen Poljske.