Je za vse kriva facebook objava?

V Mariboru vre zaradi stadiona: »Bojimo se za življenja«

žk
14. 10. 2017, 19.50
Deli članek:

Podžupan Pelko je javno objavil imena svetnikov, ki so glasovali proti skrajšanemu postopku sprejema rebalansa proračuna, in jih obtožil, da ogrožajo obnovo stadiona Ljudski vrt.

Grega Wernig
Brez prenove na Ljudskem vrtu ne bo več tekem lige prvakov.

V četrtek so v Mariboru na seji mestnega sveta odločali o rebalansu proračuna za leto 2018. Del tega je bila tudi zagotovitev sredstev za obnovo stadiona Ljudski vrt, brez katere v prihodnosti nogometaši Maribora na domačem terenu ne bi mogli igrati mednarodnih tekem najvišjega ranga. Poleg tega se je v rebalansu spremenilo še 13 drugih postavk, kar je zmotilo nekatere svetnike. Zato so zavrnili možnost, da bi rebalans sprejeli po hitrem postopku, saj so želeli pojasnila, zakaj je do sprememb prišlo.

Grožnje in obtožbe

To je po seji na družbenih omrežjih sprožilo val obtoževanj, ki ga je zakuhal podžupan Saša Pelko; objavil je seznam svetnikov, ki so glasovali proti hitremu postopku, in jih obtožil, da zaradi njih obnove stadiona ne bo. Omenjena objava je sprožila vrsto jeznih odzivov, groženj in celo pozivov k fizičnemu obračunu z omenjenimi svetniki. Pri tem so najbolj aktivni člani navijaške skupine Viole, ki je na svoji facebook strani objavila celo slike svetnikov s pripisom: »Pade tribuna, padete vi.« Nekateri posamezniki so bili v svojih grožnjah še bolj konkretni: »Pobit gamad. Nič tu več ne pomaga ... Ne samo tu govorit, pisat in komentirat. Maribor na noge pa pobit to gamad.« »Če stadion ne bo obnovljen in bo moral NK Maribor igrati drugje, bomo organizirali čistilno akcijo na občini. Vsi bodo končali v kesonih z gnojem. Lahko verjamete. Nobeden se ne bo izmuznil,« je pod zapisom podžupana Pelka grozil eden od uporabnikov, sledil pa je še zastrašujoč zapis enega od navijačev NK Maribor: »Enemu po enemu splanirat ksihte in jim tace polomit, počakat jih pred domom in jih naučit kozjih molitvic, človek vseeno nekak batine najbolj spoštuje.«

Facebook
Svetniki se bojijo za svoja življenja.

Obsodili manipulacijo

Mestni svetniki, ki so bili deležni groženj, so včeraj organizirali tiskovno konferenco in pojasnili, da se vsi zavzemajo za obnovo stadiona, da pa si želijo transparenten sprejem rebalansa proračuna in pojasnila o spremembah pri nekaterih postavkah. Ob tem so izrazili tudi ogorčenje nad ravnanjem podžupana Pelka. »Zaradi manipulacije, da smo svetniki proti obnovi Ljudskega vrta, smo bili že deležni groženj. Bojimo se za svoje življenje, prejemamo nenavadne klice, da nas je treba pomesti s ceste in podobno. Ob tem se bojim, da se bo znova ponovilo leto 2012, ko so protestniki prišli na naše domove,« je povedala Lidija Divjak Mirnik iz LPR.  

Odziv policije

Maribor se bo za izvedbo vseh projektov zadolžil za več kot 11 milijonov evrov. 

Ali bo zaradi groženj mestnim svetnikom policija ukrepala, smo povprašali tudi na PU Maribor. Tiskovni predstavnik Miran Šadl nam je odgovoril, da kaznivo dejanje grožnje ni pregonljivo po uradni dolžnosti, ampak le na predlog. »Do zdaj nismo prijeli še nobene prijave v zvezi s tem,« je zapisal v odgovoru na naša vprašanja.

Od kod denar

Župan Maribora Fištravec je medtem za ponedeljek že razpisal novo izredno sejo mestnega sveta, na kateri bodo izvedli prvo branje rebalansa proračuna. Mestni svetniki iz opozicije opozarjajo, da iz gradiva, ki so ga prejeli, ni natančno razvidno, od kod točno naj bi občina dobila potrebne štiri milijone evrov za obnovo zahodne tribune stadiona Ljudski vrt. Iz sprememb proračuna za prihodnje leto, ki so bile navedene v gradivu za četrtkovo sejo, je mogoče razbrati le, da se bo za del teh sredstev dodatno zadolžila.