Težka pot v Rim

Slovenska policija pojasnila, zakaj hrvaškega dijaka niso spustili v Slovenijo

S.R.
4. 10. 2017, 15.35
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 16.13
Deli članek:

Slovenska mejna policija je na mejnem prehodu Obrežje poskrbela za pravo nočno dramo, ko je v noči na nedeljo iz avtobusa, polnega hrvaških dijakov, izločila »enega najboljših« učencev, pišejo hrvaški mediji. Zdaj je jasno tudi ozadje "incidenta."

Reuters
Mejni prehod Obrežje.

Dijaki Klasične gimnazije v Zagrebu so se v soboto odpravili na organiziran izlet v Rim, a so se morali ustaviti že na slovenski meji. Slovenska mejna policija je med pregledom namreč ugotovila, da se med njimi nahaja tudi deček iz Sirije. Čeprav sirski deček poseduje hrvaško potno listino za tujce, obiskuje zagrebško gimnazijo in je po pisanju hrvaških medijev celo eden najboljših učencev, so policisti pred očmi zgroženih srednješolcev avtobus ustavili, dečka »izvlekli« iz vozila in mu prepovedali vstop v schengensko območje, poroča portal Net.hr. Tako se je moral na mejo sredi noči odpraviti dečkov oče, ki je sina odpeljal domov, medtem ko so ostali dijaki nadaljevali pot proti Italiji.

»Težko mu je bilo, bil je razočaran in ponižen. Meni je bilo še težje, prizadela me je ta situacija, nepravica, v kateri nisem mogel pomagati svojemu otroku, čeprav sem pred tem storil vse, da do tega ne bi prišlo,« je za Jutarnji list dejal dečkov oče Ziad Aboud. Dejal je, da je pred odhodom na izlet stopil v stik z italijanskim veleposlaništvom, da bi poizvedel, ali njegov sin za vstop v njihovo državo potrebuje vizum oziroma kakšen drug dokument, vendar naj bi mu odgovorili, da hrvaška potna listina za tujce povsem zadošča. Uradnik na veleposlaništvu naj bi za vsak slučaj kontaktiral tudi slovensko veleposlaništvo, od koder pa naj bi prejel enak odgovor.

Deček za vstop potrebuje vizum

Potni list za tujca je javna listina, ki se izda tujcu, kateremu je dovoljeno bivanje v državi, nima pa in si ne more
priskrbeti veljavne potne listine svoje matične države. 

Slovenska policija je potrdila, da je v soboto ob približno 22.30 uri na mejnem prehodu Obrežje zavrnila vstop v schengensko območje državljanu Sirije, ki je potoval z avtobusom hrvaških registrskih tablic. Deček se je pri mejni kontroli dejansko izkazal s potnim listom za tujca, ki ga je izdala Republika Hrvaška in v katerem je imel dovoljenje za bivanje Republike Hrvaške, pri čemer je bila kot namen bivanja navedena "subsidiarna zaščita."

Kot pojasnjujejo, morajo za vstop v Slovenijo vsi tujci, ki se izkažejo s potnim listom za tujce, ki ga izda druga država, pridobiti tudi vizum, ki ga lahko pridobijo na diplomatsko - konzularnem predstavništvu v tujini. Ker deček tovrstnega vizuma ni imel, so mu vstop v schengensko območjezavrnili.

Dodajajo še, da policisti mejne kontrole niso opravljali na avtobusu, temveč v prostorih policijske postaje, ki so namenjeni opravljanju mejne kontrole potnikov, ter da v postopku niso uporabili prisilnih sredstev. Po zaključenem postopku je voznik avtobusa dečka zapeljal nazaj na hrvaško ozemlje, kjer naj bi ga prevzeli svojci, avtobus pa je s potniki po vrnitvi nadaljeval pot proti Italiji.

Družina na Hrvaškem prebiva od leta 2012

Časnik še navaja, da družina Aboud – oče, sicer ortoped in travmatolog, mati, ki je po izobrazbi gradbena inženirka, ter dva sinova - v Zagrebu živi od leta 2012. Ziad naj bi bil lastnik poliklinike v mestu Vrbovec, medtem ko mati naj ne bi bila zaposlena, vendar naj bi bila dejavna v lokalnem društvu za stres in travmo, pri delu z begunci pa naj bi pomagala kot tolmačka in prevajalka.

Po navedbah hrvaških medijev gre za pametnega in prijetnega mladeniča, o katerem imajo najboljše mnenje tako njegovi prijatelji kot učitelji.