Odpoklic

Našli konzervans, ki ga v izdelkih, ki se ne izpirajo, ne bi smelo biti

T.L.
4. 10. 2017, 10.13
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 10.25
Deli članek:

S polic so inšpektorji umaknili izdelek za oblikovanje pričeske Refine styling fluid.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru rednega inšpekcijskega nadzora odvzel več vzorcev izdelkov in preveril njihovo skladnost s predpisi. V izdelkih za oblikovanje las so preverili konzervanse in preverili še skladnost označevanja s predpisi.

https://www.hair-gallery.it
Izdelek je slovenski inšektorat umaknil s trga.

Podatki o izdelku
Ime izdelka: Refine styling fluid
Koda izdelka: TECNA 323
Poreklo: Italija
Proizvajalec: Tecna Italia Srl, Sede Legale, Via Ardeatina n°2479 00134 Pomezia - Loc. Santa Palomba, Rim, Italija
Uvoznik: Pro Crinis d.o.o., Prvačina 180a, 5297 Prvačina

V inšpekcijskem pregledu so ugotovili, da izdelek vsebuje konzervansa methylchloroisothiazolinone in methylisothiazolinone, ki nista na seznamu dovoljenih v kozmetičnih izdelkih, ki se ne izpirajo, kar ni skladno z uredbo o kozmetičnih izdelkih, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Izdelek je prodajalec umaknil in odpoklical.

ZPS svetuje potrošnikom, naj izdelek, če ga imajo doma, vrnejo v frizerski salon, kjer so ga kupili. Upravičeni so do povrnitve kupnine.

Kemikalija methylisothiazolinone sodi med kemikalije, ki pogostokrat povzročajo alergijo. V kozmetičnih izdelkih jo uporabljajo kot konzervans. Od leta 2015 je prepovedan v kozmetiki za otroke, od februarja 2017 pa v kozmetiki za odrasle, ki se ne izpere. V kozmetičnih izdelkih, ki se izperejo, pa je najvišja dovoljena koncentracija 0,01% (100 ppm).