Padli tajkun

Teh stvari o Igorju Bavčarju verjetno še niste vedeli

mk
14. 9. 2017, 19.55
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 12.57
Deli članek:

Predstavljamo vam nekatere manj poznane zanimivosti iz Bavčarjevega življenja.

bobo
Bavčar tudi sam, tako kot zakonca Kučan, živi v ljubljanskih Murglah, kjer si je v devetdesetih uredil domovanje.

OČE OFICIR

Bavčarjev oče je bil oficir nekdanje ljudske armade, ki je na koncu prišel do čina podpolkovnika. Partizanska, primorska družina je sicer živela v novomeškem predmestju, v blokovskem naselju, ki je veljal za oficirski geto, zaradi česar so ga otroci pogosto zmerjali. Tudi sam se je pozneje za nekaj mesecev vpisal na miličniško šolo v Tacnu.  

Pop tv
Že nedolgo po operaciji srca so novinarji komercialne televizije ujeli Igorja Bavčarja med igranjem košarke.

VODOMET V PISARNI

Bavčarju je hitro začelo goditi razkošno življenje, ki mu ga je omogočal njegov osamosvojitveni politični vzpon.  Ko je stopil na čelo ministrstva za notranje zadeve, si je v v svoji pisarni omislil celo sobni vodomet. Tudi njegova Istrabenzova pisarna je bila razkošna in velika. Ko je bil v sporu s strankarskim kolegom in poznejšim dekanom pravne fakultete Rajkom Pirnatom, mu je ta dejal, da usposobljenost obrambnih sil ni odvisna od tega, ali ima Bavčar v pisarni vodomet.

POTRATNOST

Tudi njegova stranka Demokrati Slovenije je bila na volitvah zelo potratna. Na volitvah leta 1992 je stranka, ki ji je predsedoval porabila skoraj 38 milijonov tolarjev (današnjih 460 tisoč evrov), kar je bilo trikrat več od Peterletovih krščanskih demokratov, ki so osvojili trikrat več glasov.

Bobo
Igor Bavčar je rad zahajal v ljubljanski Pen klub.

AVTOMOBILI POD CENO

Afere so Bavčarja spremljale že kmalu po njegovem prevzemu funkcije. V eni prvih večjih afer je odmevalo razkritje, da je v zgodnjih 90. letih na čelu ministrstva za notranje zadeve 63 policijskim pomembnežem priskrbel službene avtomobile, ki so s z mesečnim plačilom 1500 takratnih tolarjev v treh letih pristali v njihovih rokah.

PRVA RUMENA NOVICA

Govorice, da je Bavčar rad v družbi lepih deklet, so se pokazale za točne, ko je leta 1994 Mladina objavila njegovo fotografijo s takratno televizijsko zvezdnico Sašo Gerdej, ki je pozneje prav tako morala v zapor. Takrat naj bi Bavčar z njo ljubimkal, čeprav je bil poročen. Gerdejeva pa naj bi, ko je videla, da ju fotografirajo Bavčarju dejala: »Glej, medo, slikajo naju.« Šlo je za prvi primer pri nas, ko so novinarji in fotografi dregnili v zasebnost enega izmed politikov.

Alenka Žavbi
Bavčar, čeprav poročen naj bi v devetdesetih ljubimkal z priljubljeno novinarko Sašo Gerdej.

MUHARJENJE

Eden izmed njegovih ljubših hobijev je ribarjenje. Ko so ga novinarji POP TV letos poleti ujeli v Bohinju, se je zvečer predajal temu hobiju. Še posebej rad se predaja muharjenju, tehniki lovljenja rib, ki ima trnek brez zalustnika, zato je toliko težje uloviti ribo. Leta 1987 je na noge postavil tudi prvo muharsko društvo pri nas.

PRIREJENI ZAPISNIK

Leta 1992 je Bavčar doživel interpelacijo kot minister za notranje zadeve. Eden od očitkov pa je bil, da je pijanemu povzročitelju prometne nesreče prek svojih poznanstev omogočil ponareditev zapisnika in pridobitev zavarovalniške odškodnine. Zaradi ponarejanja zapisnika se je odločil za zamenjavo šefa koprske policije in na ta položaj imenoval današnjega poslanca SDS Vinka Gorenaka.

BRNIŠKI SPOR

Janša in Bavčar, ki sta bila velika prijatelja za časa osamosvajanja, sta povsem ohladila odnose po najdbi orožja na brniškem letališču. Nekateri so domnevali, da je s to afero Janša želel pozornosti z neprijetnih vprašanj, ki jih je dobival glede preprodaje orožja, preusmeriti na Bavčarja in Kučana. Bavčarju je Janša v knjigi Okopi očital tudi to, da je iz vodje opozicije presedlal na čelo predsednika vladne LDS.

Bobo
Čeprav sta bila v osemdesetih velika prijatelja, so se vezi med njima ohladile, ko sta prestopila v različni politični stranki.

ISTRABENZ

Bavčar je vodjo Istrabenza Janko Kosmino spoznal že v začetku 90. let, ko je imel poleg Dimitrija Rupla in Franca Rodeta pomembno vlogo pri njegovi lastniški povezavi z avstrijsko OMV. Nekateri pa so celo namigovali, da naj bi si svoj položaj na vrhu zagotovil tudi s tem, da je zbiral podrobne informacije  o delu Kosmine, ki mu je leta 2002 prepustil podjetje in to pozneje obžaloval, Bavčarja pa so finančne mahinacije na čelu te družbe pripeljale do petletne zaporne kazni, ki je še vedno ni začel prestajati.

PopTV
Sodne počitnice je letos Bavčar preživel v tej hiški ob Bohinjskem jezeru.

PopTV
… tako pa sramežljivo odhlačal, ko ga je na oddihu zmotila kamera.

Bobo
Bavčar je že kmalu po prvih političnih funkcijah začel uživati v lagodnem življenju, čeprav je še nedolgo pred tem trdil, da je vožnja avtomobila buržujska.

Bobo
Dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel in Igor Bavčar na konvenciji LDS leta 2000.