Kuhinjski nož

Anka se je zadušila v lastni krvi

Gabrijel Toplak
14. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Na okrožnem sodišču poskušajo ugotoviti, kaj se je 28. aprila letošnjega leta zgodilo v stanovanju številka 4 na Metelkovi ulici 14 v Mariboru.

Gabrijel Toplak
Dušanko Gluvič sta v sodno dvorano pospremila pravosodna policista.

 "Veliko stvari se ne spomnim več." Dušanka Gluvić

Na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča je včeraj sedla 44-letna Dušanka Gluvić, ki ji okrožni državni tožilec Tilen Ivič očita, da je aprila letos v blokovskem naselju vzela življenje svoji materi. Na predobravnavnem naroku, spomnimo, ji je tožilstvo ponudilo v primeru priznanja krivde 26 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe ali nastopa kazenske sankcije, a Gluvićeva dejanja ni želela priznati.

Večkrat jo je zabodla

HUDE POŠKODBE
Za pokojno sta bili še posebej usodni rani na sapniku in požiralniku, zaradi katerih naj bi se po mnenju izvedencev tudi zadušila, saj je vdihavala svojo lastno kri.

Ivič vztraja, da je obravnavano dejanje storila okrog 11. ure dopoldne, ko naj bi svojo mamo Anko šestnajstkrat zabodla z nožem v predel trupa, glave in vratu. »Rane so bile usodne, še posebej rani na sapniku in požiralniku. Zaradi teh ran naj bi se pokojna zadušila, saj je vdihavala svojo lastno kri. Osumljena naj bi se še nekaj ur zadrževala v stanovanju pokojne matere in šele pozno popoldne o tragediji sama obvestila policiste,« je povzel obtožnico tožilec.

Truplo je želela očistiti 

26 let
ZAVRNILA PONUDBO TOŽILSTVA
V primeru priznanja krivde na julijskem sojenju bi obtožena v zaporu preživela 26 let, podaljšal bi se ji tudi pripor do pravnomočnosti sodbe.

Pred petčlanski senat je včeraj najprej stopila prav Gluvićeva, ki je med drugim dejala, da dejanje obžaluje, k dejanju pa naj bi jo izzvala prav mati. »K njej sem sicer prišla zaradi prhanja, saj sem imela okvaro v kopalnici. V kuhinji sva se zapletli v pogovor in kasneje v prepir, ko sem ji povedala, da želim opravljati vozniški izpit. Ne spomnim se natančno. Vem le, da sem dejanje storila s kuhinjskim nožem, ki sem ga kasneje našla na tleh. Truplo matere pa sem z balkona povlekla v stanovanje, saj sem jo želela umiti. Bila je vsa krvava,« je pripovedovala obtoženka. Sin obtožene Tini Gluvić je sodišču dejal, da stikov z materjo več nima niti je ne obiskuje v priporu. »Kličem jo po imenu, saj ji od dneva, ko je to storila moji omi, ne kličem več mama. Videl sem, da ji je oma dajala denar, tudi plačevala položnice,« je razložil Gluvić.

Inteligentna in igralka

Njen nekdanji mož in Tinijev oče Sebastijan Kop je sodišče tudi opozoril, da je Duška zelo inteligentna ženska, ki zna igrati. Dušan Unger pravi, da z obtoženko še vedno prijateljujeta, in o njej dejal, da že tri mesece pred dejanjem ni znala razsodno razmišljati. »Ko je razgrajala v mojem stanovanju, je prišla policija. Prosil sem jih, da jo odpeljejo na zdravljenje, pa so pridržali mene. V tistem času je v glavnem molčala, imela je izbuljene oči, naokoli je hodila z ovratnikom do ušes. Mimoidoče na ulici je prosila tudi za cigarete,« jo je opisal Unger.