Insekticid

Jajca zdaj umikajo tudi s slovenskega trga

S.R./STA
9. 8. 2017, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 19.46
Deli članek:

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Možno je, da bi se ta jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena, so navedli.

Profimedia
Škandal z jajci, ki je pretresel Nizozemsko in Nemčijo, je pljusknil tudi čez meje.

Upravo so prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji. Po podatkih gre za proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment iz Avstrije.

Julija sta dobavila na slovenski trg 1560 jajc, a sta 4. avgusta oz. takoj, ko sta bila s strani dobavitelja obveščena o možnosti prisotnosti fipronila v določenih seriji proizvoda, umaknila iz prometa celotno količino proizvoda, ki sta ga v tem času še imela zalogi. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj, so navedli v upravi.

"Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo. Ta trenutek jajc navedenega proizvajalca ni več v prometu," so zagotovili. Kljub temu so pripravili preliminarno oceno tveganja, ki bi jo lahko uživanje takšnih proizvodov predstavljalo za potrošnika.

Kakšno je tveganje?

Zaključki te ocene kažejo, da v primeru zaužitja ene solate ali sendviča, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, na dan, izpostavljenost fipronilu ne predstavlja tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. Odrasli z dnevnim zaužitjem do skupno sedmih izdelkov, ki bi vsebovali onesnažena jajca, ne bi vnesli v telo večje količine fipronila, kot je akutni referenčni odmerek, so še zapisali.

Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in potrošnike pozvali, naj tista, ki jih že imajo doma, zavržejo.