Napitnine

Veste, da Hrvati to pričakujejo od vas? In da tudi drugod ne bo, kot je doma?

J.P.
2. 8. 2017, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Turistična sezona je na vrhuncu. Praviloma nas pot v tem času zanese v tuje kraje, kjer ne veljajo nujno enaka pravila.

Profimedia
Pravila niso vedno enaka.

Napitnine, za marsikoga nujno zlo. Pravila niso povsod enaka, zato velja preveriti vnaprej, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Še posebej, ker napitnine v Sloveniji niso v navadi.

Hrvaška

Večina Slovencev letuje pri južnih sosedih. V tamkajšnjih restavracijah, če pogrinjek ni vračunan, pričakujejo napitnino v višini od 3 do 5 odstotkov. V barih tovrstna praksa ni v navadi, prav tako ne v hotelih, v taksijih in pri vodenih ogledih. Seveda pa vam bodo hvaležni, če boste račun zaokrožili navzgor.

Profimedia
Od omenjenih držav napitnin v barih ne pričakujejo le na Hrvaškem, Tajskem in v Združenem kraljestvu. Ter Sloveniji.

Grčija

V Grčiji pričakujejo napitnino v višini od 5 do 12 odstotkov. Če postrežba ni vračunana pa do 15 odstotkov. V barih bi morali praviloma pusti napitnino v višini 10 odstotkov, v hotelih za hotelske storitve 5 do 12 odstotkov, nosaču pa v roko stisniti evro ali dva. Taksistom se napitnin običajno ne pušča, za vodene oglede pa je priporočljivo, da napitnina znaša 20 odstotkov cene storitve.

Bolgarija

15 odstotkov postrežnine pričakujejo – če ta ni vračunana pa do 10. V barih bodo zadovoljni z vsaj dvema bolgarskima levoma, v hotelih napitnin ne pričakujejo. Po drugi strani pa gre taksistom pustiti do 15 odstotkov napitnine, vodičem vodenih ogledov pa 10 bolgarskih levov.

Italija

10 odstotkov za pogrinjek, če pa postrežba ni vračunana, pa do 10 odstotkov. V barih naj bi pustili evro ali dva, podobno tudi nosačem v hotelih. Sobaricam gre med 7 in 14 evrov. Napitnine pri taksistih niso v navadi, jo pa zato pričakujejo vodiči – v višini med 5 do 10 evrov.

Če ste zadovoljni z delom vodnika, ki vas je spremljal na potovanju, ni neprimerno, če mu potniki ob koncu potovanja izročijo denarno nagrado, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Španija

Španci v restavracijah ne pričakujejo napitnin. Drugače je v barih, kjer se praviloma pušča evro oziroma tri. V hotelih in pri taksistih ste te obveze odrešeni, ne pa tudi pri vodenih ogledih, saj nenapisano pravilo narekuje, da naj bi jih nagrajevali s petimi evri.

Turčija

Postrežnina 5 do 10 odstotkov. Če pogrinjek ni vračunan, do 10. Zaposlenim v barih naj bi pustili pet turških lir, enako nosačem v hotelih, sobaricam pa med 10 in 20 turških lir. Taksisti napitnin ne pričakujejo, vodiči ogledov »stanejo« toliko kot sobarice.

Avstrija

Pri naših severnih sosedih velja, da če je postrežba že vračunana (12,5 odstotka) še en do dva evra napitnine, če ste zadovoljni s storitvijo. Če postrežnina ni vključena, 10 odstotkov. V barih napitnina znaša največ 10 odstotkov, enako za hotelsko storitev. Za nosača 2, za sobarice 7 do 14 evrov. Taksistom se pusti 10 odstotkov, napitnina za vodene oglede znaša med 5 in 10 evrov.

Francija

Za pogrinjek 15 odstotkov; če postrežba ni vračunana, do 15 odstotkov. V barih se pusti do tri evre, če ste zadovoljni s storitvijo. V hotelih evro nosaču, sobaricam od 7 do 14. Taksisti računajo na med 10 in 15 odstotki napitnine, vodiči za vodeni ogled pa na med 5 in 10 evrov.

Egipt

Postrežina 12 odstotkov in neobvezno do 10 odstotkov napitnine. Če pogrinjek ni vračunan, 10 odstotkov. 10 odstotkov pričakujejo tudi v barih, v hotelih pa 5 do 12 odstotkov za hotelske storitve. Nosač računa na 10 egiptovskih funtov, sobarice na 20 do 50. Medtem ko napitnine pri taksistih niso v navadi, pa vodiči pričakujejo 20 egiptovskih funtov.

Tajska

Postrežnina 10 odstotkov in neobvezno simbolična napitnina. Če pogrinjek ni vračunan, do 10 odstotkov. V barih napitnin ne pričakujejo. Nosač vas bo stal 5 tajskih bahtov, sobarica 10 do 20. Pri taksistih napitnine niso v navadi, vodičem se pusti 10 do 20 bahtov.

Poljska

Pogrinjek 10 do 15 odstotkov, če postrežba ni vračunana, 15. V barih pričakujejo med 5 in 10 poljskih zlotov napitnine. Nosač v hotelu 2 do 5 poljskih zlotov, sobarice 70 do 140. Pri taksistih in vodenih ogledih tovrstna praksa ni v navadi.

Združeno kraljestvo

Če postrežba ni že vračunana, 10 do 15 odstotkov. V barih napitnin ne pričakujejo. V hotelih pričakujejo 10 do 15 odstotkov, če napitnina ni že obračunana. Za nosača najmanj en funt, za sobarice 2 do 4. Taksisti računajo na 10 do 15 odstotkov napitnine, napitnina pri vodenih ogledih ni obvezna.

Združene države Amerike

Postrežnina 10 do 20 odstotkov. Če pogrinjek ni vračunan, 10 do 20 odstotkov. V barih pričakujejo dolar ali dva na pijačo, nosači 5 do 10, enako tudi sobarice. Taksisti računajo na 10 do 15 odstotkov ali več, če vam nosijo prtljago. Enako vas stanejo tudi vodeni ogledi.