Klimatske naprave

Razlike naj bo največ 8 stopinj

zf
30. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Klimatske spremembe z vročinskimi valovi nam povzročajo vse večje težave. Zaradi neprestane vročine smo brez energije, moči in volje, izgubljamo delovno vnemo, muči nas nespečnost.

Profimedia
Nikar ne pretiravajte s hlajenjem prostora, saj s tem povzročate šok telesu.

Na uporabnost klimatskih naprav se spomnimo predvsem v vročih dneh, ko prijetno ohlajeni prostori povečujejo našo fizično in umsko aktivnost ter pripomorejo k večji produktivnosti, skoncentriranosti, preprečujejo zaspanost ter skrajšujejo reakcijski čas. Proizvajalci klimatskih naprav pa kljub vsemu priporočajo, da ne pretiravate, ampak imate sobno temperaturo nastavljeno na 21–22 stopinj Celzija pozimi in na 25 stopinj poleti, ne glede na zunanje temperature. Upoštevajte tudi, da je priporočljiva razlika med zunanjo in sobno temperaturo 5–8 stopinj.

Kaj delamo narobe?

Napake pri uporabi klimatskih naprav so najpogostejše v poletnih mesecih, ko stanovanje čezmerno hladimo, si zaradi vročine usmerimo pihanje neposredno na telo, prav tako ne skrbimo za vsakoletno vzdrževanje, kar lahko močno ogrozi naše zdravje. Pogosto poleti naletimo na preveč ohlajene prostore, ki predstavljajo za organizem stres, ta pa ima lahko za posledice prehlad, glavobol, vnetje sinusov, žrela, pljučnico. Če je zrak zelo izsušen, lahko povzroči dražeč in suh kašelj. 

Profimedia
Klima je pravilno nastavljena takrat, ko ne občutimo niti hladu niti vročine, gibanje zraka pa je prijetno naravno, v smislu, da ga ne čutimo.

Nasveti za pravilno uporabo

Ne glede na to, ali imate doma klimatsko napravo, zračite prostore s prepihom, tako da se v vašem domu izmenjuje zrak. To počnite ponoči ali zgodaj zjutraj, sicer pa naj bodo prostori zaprti. Klimatsko napravo vzdržujte pravilno in redno, tako boste dosegli njeno brezhibno delovanje, privarčevali pri električni energiji in podaljšali življenjsko dobo klimatske naprave. S senčili zaščitite prostor pred direktnim vstopom sonca, prav tako pa se izogibajte neposrednemu pihanju zraka iz klimatske naprave