Pristojne službe na delu

FOTO: Požar v bližini Novega mesta: "Naenkrat je bilo več žarišč, kar je malo čudno"

S.R./STA
21. 7. 2017, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Gasilci, ki se od četrtka popoldne v Zalogu pri Novem mestu bojujejo z večjim požarom v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi, so tega ponoči nadzorovali in skrbeli, da se ne bi razširil. Približno ob 6. uri zjutraj so spet začeli intenzivno gasiti, na terenu je približno 50 gasilcev. Računajo tudi na helikoptersko pomoč.

STA
Po pogasitvi požara v Zalogu pri Novem mestu poteka ugotavljanje vzrokov in posledic.

Pri gašenju se je v četrtek aktiviralo 178 gasilcev oz. vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Približno deset se jih je pri gašenju lažje zastrupilo, pet so jih pregledali v novomeški bolnišnici.

Aktivirali so tudi civilno zaščito, Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), mobilno enoto za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje, novomeško enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje in krajevno organizacijo Rdečega križa.

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič je povedal, da so Slovensko vojsko danes vnovič zaprosili za helikoptersko pomoč. S požarišča se še vedno vali gost dim, ki naj bi ga občutili tudi v Beli krajini.

Zaradi širjenja dima so evakuirali 38 prebivalcev bližnjega naselja. Delavci elektro podjetja so izklopili 20 kilovatni daljnovod, zaradi česar so bili bližnji odjemalci brez elektrike. Zaradi gašenja požara je prišlo do velikega odvzema vode iz hidrantnega omrežja, zato je motena tudi oskrba s pitno vodo v novomeških naseljih Drska, Brod, Mestne njive in Kamence.

Evakuirani prebivalci se po besedah Blažiča še niso vrnili na svoje domove, saj so jim svetovali, naj počakajo do današnjega dopoldneva. Požar so sicer v četrtek zvečer uspeli omejiti znotraj obrata in podjetje odklopili od plinskega napajanja, je dodal. Štab straške civilne zaščite je občane davi obvestil, da ukrep evakuacije ostaja nespremenjen. Občanom svetujejo, naj se zaradi dima do nadaljnjega ne zadržujejo na prostem in naj ne odpirajo oken.

Župan Občine Straža Dušan Krštinc, ki pri gašenju požara sodeluje kot gasilec, je potrdil, da so požar uspeli omejiti in zdaj gasijo le še del objekta z odpadki. Predvidevajo, da bodo morali pogorišče po pogasitvi še vsaj pet dni nadzorovati požarne straže.

STA
Požar v Zalogu.

Operativno-komunikacijski center policijske uprave je na kraj napotil več policijskih patrulj iz
policijske uprave Novo mesto. Ti so območje zavarovali in interventnim službam omogočili nemoteno delo, prebivalcem pa varno evakuacijo.


Kraj bo ostal zavarovan s trakom, gibanje pa bo omejeno vse do zaključka dela interventnih služb oziroma do zaključka ogleda kraja požara. Na kraju dogodka so tudi kriminalisti, ki pa bodo lahko ogled kraja začeti, ko bodo
strokovne službe ocenile, da je gibanje na območju dovolj varno, predvidoma v nekaj dneh. Ves čas sicer poteka
zbiranje obvestil od morebitnih očividcev in drugih, ki bi lahko dali koristne podatke za kasnejše postopke.

Gasilcem je uspelo obvarovati bližnje stanovanjske hiše, del prebivalcev pa so začasno umaknili z domov. Na terenu so bile kmalu pristojne vladne službe, koordinacijo pa je prevzel poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan. Prizorišče požara si je že zvečer ogledala tudi okoljska ministrica Irena Majcen.

Šele ko bo požar dokončno pogašen, bodo lahko kriminalisti začeli ugotavljati vzroke zanj, je pa Šestan v četrtek za TV Slovenija povedal, da so okoliščine požara malo "čudne". "Po prvih informacijah pa je začelo goreti v enem izmed objektov in se potem razširilo," je dejal in dodal, da so se "pojavili tudi požari na več koncih, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je malo čudno.". Po pogasitvi bo znano tudi, kaj natančno je zgorelo, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

Premier Miro Cerar je v pogovoru za oddajo 24ur zvečer povedal, da je pomembno zavarovati ljudi in premoženje ter da so pristojni na terenu že od popoldneva. "Tam so bile vse vladne službe, tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je odločila, da gre tja. Najbolj pomembno je, da vidimo kakšne bodo posledice in pomagamo ljudem," je povedal.

Majcnova je za oddajo Odmevi na TV Slovenija pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. "Ugotovljene so bile določene pomanjkljivosti, izdana je bila ustna odločba za ureditev samega skladiščnega prostora," je dodala Majcnova. Povedala je tudi, da po njenih informacijah direktorja podjetja ni bilo na prizorišče požara.

STA
Požar v Zalogu.

Ni bilo prvič

V tem objektu za predelavo odpadkov je sicer v preteklosti že nekajkrat zagorelo, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat tudi skušalo opozoriti na ekološki problem omenjenega obrata. Majcnova je za TV Slovenija pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. Pri tem so bile ugotovljene določene pomanjkljivosti, izdana je bila ustna odločba za ureditev samega skladiščnega prostora.

Gre za tretji večji požar v tovrstnih obratih v kratkem času, po tistem najbolj odmevnem v vrhniškem Kemisu in manjšem v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom.

STA
Požar v Zalogu.

Varnostna priporočila

Nacionalni inštitut za javno zdravje, čigar predstavnica Bonia Miljavac je na terenu svetovala glede nevarnega dima, je medtem na svoji spletni strani objavil varnostna priporočila.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo danes v Zalogu vzeli vzorce rastlinja in pridelkov ter jih pregledali, hkrati pa nadaljevali z meritvami onesnaženosti ozračja, je še pojasnil Krštinc.

Kot so navedli, lahko vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznice, ki ima za posledico solzenje in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje.

Težave bolnikov z akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal se lahko okrepijo. Bolezensko stanje se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi.

Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice in starejši. Onesnaženemu zraku je se moč izogniti le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa so to lahko tudi zaprti prostori.

STA
Požar v Zalogu.

Delce, ki so lahko dodatno onesnaženi z organskimi in anorganskimi snovmi, je možno tudi zaužiti. Med drugim se namreč posedajo tudi na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali.

Sicer pa naj prebivalci ogroženega območja upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Izpostavljeni dimu, ki čutijo zdravstvene težave, pa naj se posvetujejo z zdravnikom.

Omenjeni inštitut med drugim še priporoča, da naj okoličani požara s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

Če je možno, pa naj preprečijo raznos pepela na čista območja, na primer, z vrta v stanovanje in podobno.