Otroški svet DRPD

Otroci se v senci igrajo in ustvarjajo

M. Martinović/Dolenjski list
21. 7. 2017, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto že štirinajsto leto zapored organizira ustvarjalni počitniški program za otroke.

M. M.
Otroci pravijo, da so delavnice zelo zanimive.

V senco krošenj parka pred KC Janeza Trdine otroci radi pridejo tudi zaradi prijateljev, ki so jih tam spoznali in s katerimi skupaj ustvarjajo ter se igrajo. 

Njihov Otroški svet tudi letos poteka vsak delavnik v juliju med 10. in 12. uro v parku pred novomeškim Kulturnim centrom Janeza Trdine. »Že prvi dan jih je bilo več kot 80, nato pa vsakič več kot 100, rekord je bil 144,« je o udeležbi povedala Mojca Rodič, ki skupaj s 17 zaposlenimi iz DRPD, približno šestimi študenti in še petimi prostovoljci skrbi, da delo na več omizjih poteka nemoteno.

»Kar precej časa nam vzamejo priprave, da si za vsak dan izmislimo novo delavnico. Hkrati pa tu skrbimo za njihovo kreativnost, torej nakažemo končni izdelek, a dovolimo, da otroci ustvarjajo tudi po svoje,« je dodala kolegica Mojca Vegelj.

DELAVNICE IN IGRE

En dan so iz papirja izdelovali pošasti, naslednji dan iz odpadnih plastenk hranilnike in tako dalje. Kot omenjeno, vsak dan ponudijo drugačno delavnico, pod krošnjami dreves v parku pa se ob tem rojevajo nova prijateljstva. »Že večkrat sem bil tu, všeč pa mi je tudi zato, ker smo zunaj in v senčki,« je ob izrezovanju papirja povedal devetletni Nik, njegov leto dni starejši prijatelj Mirza pa je nadaljeval: »Prihajamo tudi zaradi tega, da smo skupaj s prijatelji, in ko končamo, ostanemo v parku še za kakšen nogomet.«

M. M.
Nik in Mirza sta se spoznala v Otroškem svetu.

NAJMLAJŠI STARI DVE LETI

Najmlajši udeleženci so stari dobri dve leti, z njimi običajno ustvarjajo tudi starši ali stari starši, starejše otroke pa prepustijo skrbi DRPD. »Od vsakega imamo kontaktno številko in ga lahko pokličemo, če bi bilo kaj narobe, a težav še nismo imeli. Zaupanje se pozna,« je dejala Vegljeva, ki je s kolegi v senčki postavila še dve mizici za »odrasle spremljevalce«.

Za udeležbo predhodne prijave niso potrebne, otroci pa plačajo simboličen evro za delavnico in med klepetanjem ter ustvarjanjem ekipo omenjenega društva nagovarjajo, da se prihodnje leto opogumi še za avgustovski Otroški svet.