Hude obtožbe

Podkupovanja, šikaniranje, klientelizem in jok zaposlenih

Matej Klarič
7. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sindikat državnih organov glavno inšpektorico za delo Natašo Trček v odprtem pismu, ki so ga naslovili na premierja Cerarja in pristojno ministrico Kopač Mrakovo, obtožuje številnih nepravilnosti in celo nezakonitosti. Poslanci Levice so zahtevali nujno sejo odbora za delo in njeno razrešitev.

STA
Zaradi reorganizacij Trčkove se je število inšpektorjev na terenu kljub kadrovski podhranjenosti zmanjšalo še za sedem.

V sindikatu ne skoparijo z obtožbami na račun vodenja in dela Nataše Trček. Kot so zapisali, politiki pogosto izražajo skrb za delavce, vendar po drugi strani taisti politiki dopuščajo stagnacijo, zaviranje in celo pohabljanje inšpektorata za delo.

Sindikat državnih organov Slovenije: Trčkova zakonsko prepoved diskriminacije krši tudi s tem, da zaposluje svoje prijatelje. 

Opozarjajo, da trend kršitev pravic delavcev narašča, temu pa ne sledi večanje števila inšpektorjev, čeprav je inšpektorat že pred oktobrom 2011 in mandatom Trčkove veljal za kadrovsko podhranjenega. »Delavci bolj kot kadarkoli prej potrebujejo dobro in strokovno voden ter organiziran inšpektorat,« so zapisali v sindikatu. Trčkovo obtožujejo, da namerno povečuje število nadzorov in zanemarja njihovo kakovost ter tako javnost zavaja z všečnimi izjavami in prilagodljivo statistiko.

Odšli najboljši, prišli prijatelji

STA
Mesec pravi, da je nesprejemljivo, da zaradi pomanjkanja inšpekcijskega dela prihaja do delitev na redno in drugorazredno zaposlene.

Pravijo, da s samovoljno in nezakonito reorganizacijo, ki je vlada ni potrdila, čeprav bi jo morala, celo ovira delo inšpektorjev. V zadnjih letih so po navedbah sindikata odšli praktično vsi izkušeni in odlično usposobljeni inšpektorji. Ironično je, da se od leta 2005 postopoma povečeval obseg dela inšpektorjev do te stopnje, da tudi sami govorijo o izčrpanosti in obremenjenosti, ki je presegla vse meje. Trčkova pa je z reorganizacijami njihovo število zmanjšala še za sedem. Kot ocenjujejo v tem trenutku, primanjkuje vsaj 20 inšpektorjev. Očitajo ji tudi, da je izgubo inšpektorjev nadomestila z osmimi visokimi uradniškimi mesti, od tega štirimi brez razpisa, prek prijateljskih vezi. Lani je po njihovih navedbah na projektu za dobo šest let zaposlila sekretarja Nogometnega kluba Vrhnika, katerega predsednica je bila.

Svet24

Šikaniranje in jok

Luka Mesec o razlogih za predlog njene razrešitve: "Vse, kar Nataša Trček počne, je, da gleda skozi prste eksplicitnim in evidentnim kršitvam ter jih ne sankcionira."

V sindikatu navajajo, da Trčkova šikanira člane sindikata, tiste, ki zahtevajo pojasnila, pa naj bi se poskušalo utišati na različne načine. Šikaniranje naj bi šlo celo tako daleč, da se eden od zaposlenih trese, joče in občasno ni zmožen opravljati dela. Skrb vzbuja dejstvo, da v organu, ki bi moral biti zgled pravilnega delovanja, očitno prihaja do številnih kršitev in da v sindikatu ministrstvu za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, očitajo neodzivnost. O vložitvi pobude za obravnavo teh kršitev na današnji nujni seji odbora z delo in predlogu za razrešitev inšpektorice Trčkove smo se pogovarjali tudi z Luko Mescem iz Levice, ki je vložila ta predlog. Kot pravi, je povod za sklic nujne seje odbora za delo ravnanje Nataše Trček, ki inšpekcijo spreminja v posvetovalni organ: »Izpeljala je nezakonito reorganizacijo delovnih mest, ki je ni potrdila vlada. Zaposleni se pritožujejo nad katastrofalnim stanjem, šikaniranjem, celo podkupovanjem na delovnem mestu.«

Trčkova gleda skozi prste, vlada pa stran

Nepravilnosti in zmanjševanje števila inšpektorjev vladi očitno ustrezajo, saj ne ukrepa in tako na tihem skrbi za interese tistih zaposlovalcev, ki kujejo dobičke na račun izkoriščanja delavcev zaradi neurejenega stanja. 

»Razmere na trgu dela so katastrofalne, število espejev se je po krizi povečalo za 30 odstotkov, število agencijskih delavcev se je potrojilo in veliko vprašanje je, kaj se dogaja prek nezakonitih agencij, kot je IPS v Luki Koper,« opisuje Mesec in dodaja: »Vse, kar Nataša Trček počne, je, da gleda skozi prste eksplicitnim in evidentnim kršitvam delovnopravne zakonodaje in jih ne sankcionira ter počne neumnosti.« Na vprašanje, kako je mogoče, da se dogajajo takšne kršitve, a nihče ne ukrepa, Mesec odgovori, da Trčkova nadaljuje linijo ministrstva za delo. »Vlada pravi, da imamo preveč togo zakonodajo, da smo nekonkurenčni in zato ne privabljamo tujega kapitala. Z dopuščanjem kršitev se rahlja zakonodaja, lažje se odpušča in niža plače zaposlenim. Za nas je nesprejemljivo, da se organ, ki bi moral nadzorovati in kaznovati kršitve delovnopravne zakonodaje, spreminja v svetovalni organ,« svari Mesec.

Na mehek način, brez sprememb zakonodaje, ki bi ji ostro nasprotovali sindikati, tako dopuščajo razraščanje fleksibilizacije delavcev. »V zakonu so jasno zapisana pravila, in kdaj se jih krši. Vlada ohranja podhranjenost inšpektorata, ki ima 35 inšpektorjev, ti naj bi nadzirali več kot 200 tisoč poslovnih subjektov in še 800 tisoč delavcev. Krivda vlade in osebna odgovornost Nataše Trček je, da se tega ne preganja,« dodaja Mesec pred današnjo sejo odbora za delo, kjer naj bi svoje videnje pojasnila tudi Trčkova. Jo bo vlada naposled razrešila?