Zasedenost in stroški

Zaprta oseba nas stane 68 evrov dnevno

T.L./STA
6. 6. 2017, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V lanskem letu je t. i. "vikend zapor" oziroma kazen zapora ob koncu tedna v povprečju prestajalo 54,9 oseb, v hišnem zaporu pa so bile povprečno 6,2 osebe.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

V slovenskih zaporih je bilo lani v povprečju zaprtih 1377 oseb, kar je za 5,8 odstotka manj kot v letu 2015, ko je bilo v povprečju zaprtih 1463 oseb. Še naprej so se nekateri zapori soočali s prezasedenostjo, najbolj v ženskem zaporu na Igu. Povprečni oskrbni dan na zaprto osebo je lani stal 68 evrov, je razvidno iz letnega poročila.

Kot v letnem poročilu, ki ga bodo predstavili danes, ugotavljajo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, se je naraščanje povprečnega števila zaprtih oseb umirilo. Najbolj zasedeni so bili zavodi Ljubljana, Ig, Dob, oddelek Novo mesto in Maribor. Visoko zaseden je bil tudi odprti oddelek Rogoza, a zaradi načina prestajanja kazni v odprtih oddelkih ta visoka zasedenost ni bila kritična. Zasedenost se je najbolj povečala v ženskem zaporu na Igu, in sicer s 87 na 108 odstotkov.

Najmanj zaseden je bil Prevzgojni dom Radeče, kjer kazen prestajajo mladoletniki, ki jim je sodišče izreklo prevzgojni ukrep. Kot so v poročilu poudarili na upravi, prevzgojnega doma ni mogoče primerjati z drugimi zavodi in oddelki zaradi specifične populacije, saj v prevzgojni dom ni dopustno nameščati drugih zaprtih oseb.

V lanskem letu je t. i. "vikend zapor" oziroma kazen zapora ob koncu tedna v povprečju prestajalo 54,9 oseb, v hišnem zaporu pa so bile povprečno 6,2 osebe.

Kot so poudarili v poročilu, so na upravi v letu 2016 posebno skrb namenili spremljanju gibanja števila zaprtih oseb z namenom, da bi zmanjšali negativne posledice prenapolnjenosti zavodov ter bivalnih in drugih prostorov zaprtih oseb v nekaterih zavodih. Tako so sproti izvajali premeščanje zaprtih oseb iz bolj zasedenih v manj zasedene zavode in oddelke, predvsem iz najbolj prenapolnjenega zavoda Ljubljana in v manjšem obsegu tudi pripornikov iz oddelka Novo mesto.

Porast v številu pritožb

Generalni urad je v tem letu v pritožbenem postopku obravnaval skupaj 88 pritožb, od tega 76 pritožb obsojencev, osem pritožb pripornikov, eno pritožbo mladoletnika na prestajanju vzgojnega ukrepa oddaje v prevzgojni dom in tri pritožbe, ki jih je vložila skupina obsojencev. Kot je navedeno v poročilu, se je število prejetih pritožb v primerjavi z letom 2015 povečalo za 72 odstotkov. V štirih primerih so ugotovili, da so bile pritožbene navedbe obsojencev utemeljene, in sicer glede prijave na zavod za zaposlovanje, glede zavrnitve poštne pošiljke, glede odločitve o vlogi obsojenca za prekinitev prestajanja kazni zapora ter glede posedovanja USB ključa.

Kot so še poudarili v poročilu, so bile v zavodih za prestajanje kazni zapora v letu 2016 vseskozi zagotovljene stabilne varnostne razmere, ob večjem zmanjšanju števila zaprtih oseb in aktivnostih, povezanih z njimi. V tem letu niso beležili izrednih dogodkov ali drugega dogajanja, s katerim bi se poslabšale varnostne razmere v zavodih.

Pristojne službe uprave so vse naloge, vezane na zagotavljanje varnosti, po oceni uprave za izvrševanje kazenskih sankcij opravile korektno in profesionalno. Po navedbah iz poročila so imele službe v lanskem letu veliko dodatnih aktivnosti, povezanih z varovanjem več kriminalnih združb, tako v času izvajanja pripora kot izvrševanja kazni zapora.

Preprečili pobege iz zaprtih delov zavoda

V letu 2016 so bili med drugim "izredno uspešni" pri preprečevanju pobegov, so še navedli na upravi in dodali, da v letu 2016 niso zabeležili pobega iz zaprtih delov zavoda, kar se je do sedaj zgodilo le še v letih 2006, 2009, 2012 in 2015. Prav tako se ni zgodil niti en primer pobega med spremstvom, za devet primerov se je zmanjšala tudi uporaba prisilnih sredstev. V letu 2016 so v bolnišnicah na zdravljenju umrli trije obsojenci. Ni bilo pa niti enega primera samomora.

Na zadnji dan lanskega leta je bilo na upravi zaposlenih 845 javnih uslužbencev. V tem letu je bilo izplačanih 59.291 ur nadurnega dela, kar je sicer več kot v prejšnjem letu, a je to omogočilo, da so bile izvedene vse nujne naloge, so poudarili.

Zaradi domnevnih kršitev delovnih obveznosti so lani obravnavali osem javnih uslužbencev, ki jim je bilo izdano pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, so še navedli v poročilu.

Kam proračunska sredstva

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je lani porabila 34.394.817,69 evra proračunskih sredstev, kar je za 1.262.441,55 evra ali 3,5 odstotka manj kot leta 2015. V primerjavi z letom 2015 so porabili več sredstev za investicije, za opremo pravosodnih policistov in za financiranje zaposlovanja zaprtih oseb v Javnem gospodarskem zavodu Rinka. Manj pa so porabili za posebno varnostno opremo. Za zdravstveno varstvo zaprtih oseb so lani porabili 3.253.462,32 evra sredstev oz. celoten za to razpoložljiv proračun. Poravnali so tudi vse prevzete obveznosti za leto 2016.