Javno zaslišanje

Trump ga ne bo poskusil blokirati

J.P./STA
5. 6. 2017, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da ne bo poskusil blokirati javnega zaslišanja nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja v senatnem odboru za obveščevalne zadeve s sklicevanjem na tako imenovani izvršni privilegij.

Reuters
Donald Trump ne bo poskusil preprečiti Comeyjevega zaslišanja v senatu.

Ameriški analitiki pričakujejo, da bo Comey pojasnil okoliščine, ki so pripeljale do njegove odpustitve s položaja najverjetneje zaradi tega, ker ni hotel ustaviti preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve v korist Trumpu in domnevnih povezav Trumpove kampanje z Rusi.

Interesi nacionalne varnosti

Zaslišanje Comeyja je dovolil posebni tožilec Robert Mueller, ki je zadolžen za preiskavo ruske afere, sicer pa je tudi sam nekdanji direktor FBI. Iz Bele hiše so pošiljali signale, da bi lahko Trump zaslišanje preprečil s sklicevanjem na izvršni privilegij.

To pomeni, da bi trdil, da je pričakoval, da bodo pogovori med njim in Comeyjem ostali zasebni, lahko pa bi skušal izvleči iz rokava tudi vsemogočne interese nacionalne varnosti. Pravni analitiki so bili sicer mnenja, da to ne bo šlo, ker je Trump že povedal več kot preveč o teh zasebnih pogovorih, o katerih so tudi poročali ameriški mediji.

Trump je glede na poročanje medijev od Comeyja zahteval, naj preiskavo ustavi, in ko se to ni zgodilo, ga je odpustil. Poročali so tudi, da je Trump ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu v Beli hiši razlagal, da je Comey zmešan in bo sedaj, ko ga je odpustil, pritisk zaradi preiskave manjši. Zgodilo se je seveda obratno.

Comey bo svoje povedal v četrtek, v kakšne podrobnosti okrog preiskave pa ne sme iti. Lahko bo le branil svoje dobro ime, kolikor ga je še ostalo po tem, kako je lani vodil preiskavo elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton in po ostrih kritikah Trumpa, ki ga je javno na televiziji označil za nastopača.