18 sistemov

Pametni prikazovalniki so zmanjšali hitrosti voznikov

G.G./STA
3. 6. 2017, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Doslej so po Sloveniji postavili 18 sistemov, ki merijo in izpisujejo hitrost ter opozarjajo voznike. Kakšen je njihov učinek?

Zavarovalnica Triglav
Prikazovalnik hitrosti "Vi vozite"

Pametne prikazovalnike hitrosti Vi vozite na podlagi razpisa, na katerega se prijavijo občine, postavljata podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav. Običajno so prikazovalniki nameščeni na kritičnih odsekih ob vozišču, kjer merijo in prikazujejo hitrost vozil. Voznikom, ki spoštujejo predpisano omejitev hitrosti, izpišejo hitrost v zeleni barvi in jih nagradijo z všečkom, prehitre pa opozorijo z izpisom v rdeči barvi.

Po beleženju hitrosti se je na posameznih odsekih pokazalo, da so vozniki krepko prekoračili predpisano hitrost. V nekem primeru šolske poti v neposredni bližini osnovne šole se je pokazalo, da je povprečna hitrost namesto predpisanih 50 kilometrov na uro znašala 56,3 kilometra na uro in da je delež prehitrih voznikov 70-odstoten. Tudi najvišje zabeležene hitrosti so se gibale med 90 in 100 kilometrov na uro. Podatki so bili izmerjeni v enotedenskem obdobju ob izključenem prikazu hitrosti na prikazovalniku, ko naprava voznikov ni opozarjala na njihovo hitrost.

Po ponovni vključitvi prikaza hitrosti se je povprečna hitrost znižala na 53,1 kilometra na uro, delež prehitrih voznikov pa se je znižal na 56 odstotkov, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Najboljši rezultati tam, kjer redno analizirajo podatke in ukrepajo

Po skoraj enoletnem delovanju spletnega portala Vi vozite se je pokazalo, da so rezultati umirjanja prometa najboljši tam, kjer uporabniki portala, kot so občine, policija, šole in Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, redno analizirajo podatke in na podlagi tega ustrezno ukrepajo.

Posamezne občine so na osnovi podatkov, pridobljenih iz portala, izvedle dodatne ukrepe za znižanje hitrosti, kot so postavitev ovir, ki navidezno ožijo vozišče, postavitev otoka na cestišču in postavitev hitrostnih ovir. Kjer takšni ukrepi niso bili izvedljivi v kratkem času, so močno poostrili nadzor hitrosti na problematičnih odsekih.

Sicer pa imajo prikazovalniki tudi pomembno funkcijo ozaveščanja javnosti, saj se aktualni podatki o hitrostih prikazujejo na zaslonih v šolah in na občinskih spletnih straneh, s tem pa ima tudi širša javnost možnost vpogleda v stanje prometa na lokaciji, kjer je postavljen prikazovalnik, so še sporočili iz zavarovalnice.