IZGUBA

Bivši ravnatelj šolo "stal" 42 tisočakov

Mirjam Bezek-Jakše
2. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zaradi izdatkov po sodni odločbi je Osnovna šola Stari trg ob Kolpi lansko leto zaključila z izgubo. Šolo v treh oddelkih obiskuje le 35 učencev.

Arhiv Dolenjskega lista
Belokranjska šola Stari trg ob Kolpi je morala plačati tri sodbe.

Črnomaljski občinski svetniki so na zadnji seji med drugim sprejemali poročila o lanskem poslovanju šestih osnovnih šol v občini, Glasbene šole Črnomelj in Vrtca Otona Župančiča. Edina šola, ki je leto zaključila z izgubo, je Osnovna šola Stari trg ob Kolpi.

Višje sodišče je ugodilo bivšemu ravnatelju zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja, saj ni bilo napisano, zakaj je zaposlen za določen čas. 

Gre za najmanjšo šolo v občini, saj se je septembra lani, na začetku iztekajočega se šolskega leta, v njej šolalo vsega 35 otrok.

KAM JE ŠLO 42 TISOČAKOV?

Osnovna šola Stari trg ob Kolpi je imela lani pet oddelkov in pol: oddelke prvega, drugega in tretjega triletja, podaljšanega bivanja ter oddelek in pol predšolskih otrok.

Občinske svetnike pa je najbolj zanimalo, kaj pomeni izdatek 42 tisoč evrov po sodni odločitvi. Kot je povedala ravnateljica Mojca Butala, je šlo za sodbo, ki je bila dosojena v prid bivšega ravnatelja zaradi nezakonite odpovedi njegovega delovnega razmerja.

PO ŠESTIH MESECIH SE ŠE NI JAVIL

Po njenih besedah mu je višje sodišče ugodilo, ker v pogodbi ni bilo napisano, zakaj je zaposlen za določen čas. Nekdanji ravnatelj je imel en mesec časa, da se vrne na šolo in poučuje biologijo in kemijo, a še po šestih mesecih ni sporočil, ali bo prišel. Šola pa mu je bila dolžna vrniti denar za plače in zavarovanje.

Po ravnateljičinih besedah je morala šola plačati še sodne stroške za tožbi sodelavca in sodelavke, ki so nastali v letih 2014, 2015 in 2016.

Najvišja je bila rast stroškov storitev, v katere je bila zajeta odškodnina po sodni odločbi, pokrita pa je bila iz sredstev ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

PROBLEMATIKA SE NE RAZLIKUJE OD DRUGIH

Sicer pa je Mojca Butala zagotovila, da se problematika na njihovi ne razlikuje od težav na preostalih šolah. Niso imeli neracionalnih vlaganj in tudi v prihodnje bodo varčevali, tako da bodo pokrili lanskih slabih štiri tisoč evrov izgube.

Sicer pa so imeli lani 500 tisoč evrov odhodkov, kar je za 19 odstotkov več kot leta 2015. Največ, kar 73 odstotkov, je bilo stroškov dela zaposlenih, kar je 13 odstotkov več kot leto prej. Programski stroški šole so se povečali za 39, neprogramski pa za 29 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Najvišja je bila rast stroškov storitev, v katere je bila zajeta prej omenjena odškodnina po sodni odločbi.

Kot je ravnateljica zapisala v poročilu, so na šoli kljub likvidnostnim težavam zmanjšali kratkoročne obveznosti, trudili pa se bodo pridobiti nove vire za pokritje določenih odhodkov, ki so specifični za starotrško šolo. Opozorila je sicer, da tudi lani s pristojnega ministrstva niso dobili denarja za nakup učbenikov iz učbeniškega sklada.