Poziv

Bodo jedrski odpadki ustavili nuklearko v Krškem?

M.K.
30. 5. 2017, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Strokovni svet za sevalno in jedrsko varnost v odprtem pismu poziva vlado k pospešenem umeščanju in gradnji odlagališča radioaktivnih odpadkov.

Bobo
Dolgoročno skladiščenje radioaktivnih odpadkov na lokaciji NEK ni primerno.

Strokovni svet se je na zadnji seji 22. 5. 2017 seznanil z razvojem dogodkov v zvezi z bodočim odlagališčem za nizko in srednje radioaktivne odpadke (NSRAO) v Vrbini pri Krškem. Iz opisanega nas zelo skrbi, da se gradnja odlagališča in začetek njegovega obratovanja pomika v prihodnost.

Vlada Republike Slovenije je javni gospodarski zavod ARAO (Agencija za radioaktivne odpadke) ustanovila za trajno, redno in nemoteno ravnanje z radioaktivnimi odpadki. Izgradnja odlagališče NSRAO v Vrbini je ena od ključnih zavez, ki si jih je Slovenija zastavila v »Resoluciji o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2016-2025«, ki jo je sprejel Državni zbor.

S pismom, ki so ga naslovili na predsednika vlade Mira Cerarja, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, želijo opozoriti vlado na neljube posledice za jedrsko varnost, ki bi jih lahko zaradi blokad odločanja povzročila zamuda pri izgradnji odlagališča.

Obratovalno skladišče radioaktivnih odpadkov v NEK je bilo zgrajeno za omejeno obdobje nekaj let računajoč na to, da bo v nekaj letih po začetku obratovanja, torej pred koncem osemdesetih let prejšnjega stoletja, že na razpolago trajno odlagališče NSRAO. Ker slednjega še ni, je skladišče v NEK že skorajda polno in bo po sedanjih predvidevanjih popolnoma polno do leta 2020-21. Če do takrat ne bo zgrajeno odlagališče NSRAO, elektrarna ne bo mogla več obratovati, opozarjajo v pismu.

Državni prostorski načrt za bodoče odlagališče v Vrbini je bil sprejet že konec leta 2009, sredstva za gradnjo pa so zagotovljena v Skladu za razgradnjo in odlaganje RAO iz NEK. Kljub zagotovljenim sredstvom pa ima ARAO vsako leto težave pri svojem najpomembnejšem poslanstvu, izgradnji odlagališča NSRAO, saj se finančne načrte potrjuje z veliki zamudami. Kot oviro na poti k izgradnji odlagališča vidijo tudi trenutno dogajanje okoli ARAO, ko trenutnemu direktorju v juniju poteče mandat, izveden je že bil javni natečaj za mesto direktorja ARAO, a imenovanja še ni. Zato kot strokovno telo opozarjajo "na slabšanje jedrske varnosti, saj dolgoročno skladiščenje radioaktivnih odpadkov na lokaciji NEK ni primerno in bo v končni fazi razlog za zaustavitev NEK."

Vladi zato predlagajo, "da postavi jasne zahteve in smernice za čimprejšnjo realizacijo odlagališča NSARO v skladu z »Resolucijo o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2016-2025« in nemudoma prekine krog nenehnega prelaganja odločitev o izgradnji odlagališča NSRAO."