Požarna inšpekcija

V Kemisu spet inšpektorji! Vse v skladu s predpisi?

G.G./STA
30. 5. 2017, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po katastrofi v vrhniškem podjetju Kemis je nadzor opravil tudi inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Je bilo vse v skladu s predpisi?

STA
V Kemisu so v času požara skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, ogenj pa jih je zajel ali oplazil dobrih 456 ton.
Po tistem, ko se je izkazalo, da je po požaru v Kemisu zatajila koordinacija vseh pristojnih služb, posledično pa občani niso dobili celovitih informacij, je sedaj ministrica za obrambo Andreja Katič za koordinacijo vseh služb zadolžila svojega svetovalca za varstvo pred nesrečami Srečka Šestana.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, so nadzor s področja varstva pred požarom opravili v ponedeljek, a postopka še niso zaključili, saj morajo določeno dokumentacijo, ki je podjetju zgorela, pridobiti od prejemnikov, ki to dokumentacijo imajo, ker jim jo je podjetje Kemis posredovalo. "Ugotovljeno je, da podjetje ima požarni red, načrt evakuacije, požarni načrt, ki so ga predali ustrezni gasilski enoti, da so izvajali usposabljanja delavcev, da so vzdrževali opremo ter da so imeli pogodbo o prenosu signala javljanje požara na zunanjo podjetje," je navedla vodja sektorja za inšpekcijski nadzor na inšpektoratu Romana Lah.

Na vprašanje, ali je vse to v celoti izdelano in izvajano v skladu s predpisi, pa danes še ne morejo odgovoriti.

V Kemisu je že gorelo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so vzpostavili posebno telefonsko številko ter elektronski naslov za vprašanja, opažanja in ostale informacije, ki jih imajo ljudje v povezavi z nedavnim požarom v vrhniškem Kemisu. Posebna telefonska številka 051 255 133 bo od srede na NIJZ na voljo vsak delavnik od 8. do 19. ure. Prebivalci pa lahko sporočajo morebitna vprašanja, opažanja in ostale informacije tudi na elektronski naslov okolje@nijz.si.

Ob nadzoru so glede na izjave predstavnikov podjetja ugotovili tudi, da so imeli v Kemisu že v preteklosti nekaj manjših požarov, ki so jih zaposleni obvladali in pogasili, v enem primeru pa so klicali na pomoč gasilsko enoto. Tudi ustreznost teh navedb inšpektorji še preverjajo.

Kmalu nov nadzor

Inšpektorat sicer napoveduje še en nadzor, in sicer na področju zaščite in reševanja, ki ga bodo predvidoma opravili v četrtek in preverili ustreznost dokumentacije tudi na tem področju. Že ob samem obisku v času poteka intervencije, na kateri je sodeloval dežurni inšpektor, pa so ugotovili, da ima podjetje izdelano oceno ogroženosti in načrte zaščite in reševanja.

Že od požara so se mnogi spraševali, ali je imelo podjetje Kemis, ki skladišči kemične odpadke, pravilno urejeno varstvo pred požarom. Tudi direktor inšpekcije za okolje in naravo Vladimir Kaiser je v ponedeljek izpostavil, da imajo nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. "Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali," je dejal ob predstavitvi odločbe, s katero so na njihovi inšpekciji podjetju do odprave posledic požara prepovedali nadaljnje zbiranje odpadkov.