Razpis

Ustrezate tem pogojem? Za vas je razpisanih 14 milijonov evrov

J.P.
1. 5. 2017, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preko razpisa pričakujejo okoli 400 novih mladih prevzemnikov.

Profimedia
Oddaja vlog na javni razpis je možna od 22. maja do 27. junija 2017.

Minister Dejan Židan: "Z razpisom želimo povečati delež mladih ljudi, ki vodijo kmetije, saj s tem dobivamo v kmetijstvu nova znanja, energijo in ideje."

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pred dnevi objavilo javni razpis - namen razpisa je podpora mladim kmetom in vzpostavitev kmetijskega gospodarstva in kmetijske dejavnosti.

Sklopa A in B

Okvirna višina razpisanih javnih sredstev je 14 milijonov evrov. Od tega je 11.520.000 evrov za tako imenovani sklop A, ki je namenjen mladim kmetom z zaposlitvijo oziroma s predvideno zaposlitvijo na prevzeti kmetiji, samostojnim podjetnikom posameznikom in družbam z enim družbenikom; in 2.480.000 evrov za sklop B, ki je namenjen mladim kmetom, ki niso zaposleni na prevzeti kmetiji in ki tega ne načrtujejo. Do razpisanih sredstev je upravičen mladi kmet, ki je na dan oddaje vloge star od 18 do vključno 40 let, ima ustrezno poklicno znanje ter prvič vzpostavlja kmetijsko gospodarstvo, in sicer kot:

Javni razpis

- mladi kmet, ki je edini nosilec kmetijskega gospodarstva,
- samostojni podjetnik posameznik, ki je kot mladi kmet nosilec kmetijskega gospodarstva, ali
- družba z enim družbenikom, ki je nosilka kmetijskega gospodarstva in v kateri je mladi kmet edini družbenik ter poslovodja.

Do 27. junija

Oddaja vlog na javni razpis je možna od 22. maja do 27. junija 2017. Vloge se točkujejo na podlagi meril za izbor. Sredstva se dodeljujejo vlogam, ki izpolnjujejo razpisne pogoje ter s številom doseženih točk presežejo mejo 26 točk in sicer tistim z višjim številom točk do porabe sredstev.