Skale na cesti

Zalivalo je kleti, sprožili so se številni plazovi

G.G.
28. 4. 2017, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obilno deževje je povzročilo kar nekaj težav. Ponekod so narasle vode poplavile, sprožilo pa se je tudi nekaj plazov.

PGD Jesenice
Poplavljen podvoz mimo restavracije Ejga v smeri proti Podmežakli.

Nekaj pred 3. uro so morali v kampu Danica v Bohinjski Bistrici posredovati gasilci. Ker je voda zalila cesto in dele kampa so rešili devet oseb ter zaščitili cesto do prihoda pristojnih služb, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Voda pa je zalila tudi cesto v bližini bencinskega servisa v Bohinjski Bistrici, zaradi česar je bila do 12. ure zaprta cesta med Bledom in Bohinjsko Bistrico. Nekaj pred 10. uro je meteorna voda zalila klet Hotela Jezero v Ribčevem Lazu, ki po požar v januarju še v fazi prenove. 

Jeseniški gasilci sporočajo, da je zaradi meteorne vode zaprt tudi podvoz proti Podmežakli, pazljivo pa tudi na Poljanah, kjer se je hudournik razlik preko ceste.

Meteorne vode so ogrožale hiše in druge objekte tudi drugod po državi. Gasilci so morali tako posredovati na Jesenicah, v Medvodah, Trzinu, Cerkljah na Gorenjskem, Kamniku, Ljubljani, Domžalah, Gornjem Gradu, Ljubnem ob Savinji, Črni na Koroškem, Izoli in Anhovem.

promet.si
Zaradi poplavljenega cestišča pri bencinskem servisu v Bohinjski Bistrici je zaprta regionalna cesta Bohinjska Bistrica - Bled.

Na cesto zdrsele velike skale

Okoli 3.30 se je v soteski pri Igli v naselju Podveža v občini Luče na regionalno cesto sprožil plaz. Nekaj skal je bilo velikih več kot štiri metre. Zaradi plazu in poškodovanega cestišča je cestna povezava povsem prekinjena, dostop do kraja dogodka pa zaradi ponavljajočih podorov izredno nevaren.

Padavine do večera

Od srede do četrtka zvečer je na širšem območju Julijskih Alp padlo od 60 do 300 litrov padavin na kvadratni meter, drugod od 20 do 60, na vzhodu države pa do 20.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo do danes zvečer v hribovitem in goratem svetu južne, zahodne in severne Slovenije padlo še od 70 do okoli 130 litrov dežja na kvadratni meter, drugod večinoma od 20 do 70 litrov. Meja sneženja bo danes med 1200 in 1400 metri nad morjem.

Tudi zato bodo nekatere reke ohranjale svoje visoke pretoke, nekatere pa bodo še narasle. Kakšne večje poplave niso predvidene, so pa možna razlivanja na območjih vsakoletnih poplav.