Napetosti naraščajo

Trump: možen velik, velik konflikt s Severno Korejo

B.K.
28. 4. 2017, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Napetosti na korejskem polotoku naraščajo, izjave ameriškega predsednika pa pri tem ne pomagajo.

Reuters

V pogovoru za tiskovno agencijo Reuters je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da obstaja možnost za »velik, velik konflikt« z režimom Kim Džong Una. »Obstaja možnost, da bomo končali z velikim, velikim konfliktom s Severno Korejo. Nedvomno,« je dejal Trump. »Raje bi stvari rešili diplomatsko, a je zelo težko.« Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je včeraj sicer izrazil močno namero, da konflikt rešijo po diplomatski poti.

Združene države Amerike imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov, ki bi lahko bili tarča severnokorejskih izstrelkov. Tudi zato ameriška vojska v mestu Seongju, 150 kilometrov južno od Seula, na zapuščenem igrišču za golf sestavlja protiraketni sistem THAAD. »Strah nas je, da smo postali tarča,« je za britanski časnih the Guardian povedal župan mesta Li Seok Jo.

Toplejši odnosi med ZDA in Kitajsko

Trump je v pogovoru pozitivne besede namenil kitajskemu predsedniku Šiju Džinpingu. »Verjamem, da se zelo trudi,« je Trump ocenil Šijev pritisk na Kimov režim. »Nedvomno ne želi videti nemirov in smrti. Noče videti tega. Je dober človek. Je zelo dober človek, dobro sem ga spoznal. Rad ima Kitajsko in njene prebivalce. Vem, da želi nekaj narediti, a morda je mogoče, da preprosto ne more.«

Severna Koreja išče zaveznike

Severna Koreja pa išče podporo, ki bi lahko preprečila »jedrski holokavst«, pri uniji jugovzhodnoazijskih držav ASEAN. Zunanji minister Severne Koreje Ri Jong Ho je v pismu vodji te zveze, Vietnamcu Leju Luongu Minhu zapisal, da retorika, ki jo uporablja Washington, regijo potiska na »rob vojne.«

»Kot veste, je zaradi letnih vojnih iger ZDA in Južne Koreje, situacija na Korejskem polotoku izven vsake kontrole. Dejstvo, ki je jasno vsakomur je, da ko nekdo namesti sredstva za jedrski napad, ki lahko Korejski polotok v sekundah spravi v nuklearni holokavst, da narava takšnih vaj nikakor ne more biti obrambna,« je v pismu zapisal severnokorejski diplomat in zaprosil za pomoč zveze.