Afera žilne opornice

Za nekdanjega vodjo nabave v UKC Maribor bodo predlagali prisilno privedbo

G.G./STA
13. 4. 2017, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji vodja nabave v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor Peter Weissensteiner se tudi danes ni pričal pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, saj se je znova opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je zato napovedala, da bo zanj predlagala prisilno privedbo.

Profimedia

Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so zato danes pričali le direktorica podjetja za medicinsko opremo Thomy F. E. Mojca Goričan ter Miran Lotrič in Tomi Davidović z izolske izpostave uprave za pomorstvo. Njihove razlage niso postregle s presenečenji.

Goričanova je pojasnila, da se je podjetje Thomy F. E. leta 2012 prijavilo na dva sklopa javnega razpisa za dobavo žilnih opornic Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana. Podjetje je bilo izbrano na tretjem sklopu, ne pa tudi na šestem, čeprav je po njenih besedah na obeh sklopih dalo najcenejšo ponudbo. Na vodstvo UKC so zato naslovili pritožbo, a brez uspeha.

Vodstvo ljubljanskega UKC je v odzivu na pritožbo navedlo, da je na šestem sklopu razpisa prišlo do strokovnih napak. Nazadnje je vodstvo razpis v tem delu preklicalo in ni izbralo nobenega ponudnika, je dejala Goričanova. Preklic je bil po njenih besedah tudi razlog, zakaj v podjetju Thomy F. E. niso vložili zahteve za revizijo.

Prav tako je Goričanova pojasnila, da so že pred zaključkom oz. umikom razpisa iz govoric, ki so krožile po UKC, izvedeli, da na šestem sklopu naj ne bi bili izbrani. Predsednica komisije Godčeva je želela slišati podrobnejšo razlago v zvezi s tem, nakar je priča zaprosila, naj se seja v tem delu zapre za javnost. Godčeva je prošnji ustregla.

Na odprtem delu seje pa je Goričanova še dejala, da imajo kot dobavitelji medicinske opreme stike tako z medicinskim kot nabavnim osebjem v bolnišnicah, saj jih obveščajo o novostih na tem področju. Po njenih besedah se občasno odločajo tudi za donacije in sponzorstva, in to zgolj neposredno bolnišnicam. Zatrdila je, da nikoli niso dobili osebne prošnje zdravnika za donacijo ali sponzorstvo.

Napačni podatki o lastništvu plovila

Sicer je Godčeva danes spomnila, da je preiskovalna komisija že pred časom upravo za pomorstvo zaprosila za podatke o morebitnem lastništvu plovil pri 12 osebah. Podatke so pripravili v izolski izpostavi in pri tem naredili napako. Komisiji so namreč sporočili, da sta nekdanji vodja katetrskega laboratorija UKC Ljubljana Darko Zorman in nekdanji zdravstveni minister Borut Miklavčič solastnika plovila.

Naknadno se je izkazalo, da je lastnik plovila le Zorman. Lotrič kot vodja izolske izpostave in Davidović, ki mu je bila naložena priprava podatkov, sta danes kot razlog za napako navedla težave z računalniškim sistemom, ki so se pojavile ob posodobitvi sistema. Težave so ugotovili šele po vnovični prošnji komisije za poizvedbo. Nazadnje se je kot pravilno izkazalo, da je lastnik plovila le Zorman.

Godčeva je poudarila, da so napačni podatki spravili v neroden položaj tako komisijo kot vse druge vpletene. Predsednica komisije je zato od Lotriča kot vodje izolske izpostave zahtevala, naj se javno opraviči vsem prizadetim, kar je tudi storil. Obenem je poslanka opozorila tudi na možnost kazenske odgovornosti zaradi nevestnega dela v službi.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila sicer ustanovljena aprila 2016, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini.

Weissensteiner, ki se mu obeta prisilna privedba pred komisijo, se je znašel tudi v zgodbi o sporni pogodbi s hrvaškimi anesteziologi, ki jo je UKC Maribor sklenil v začetku leta 2016 z Inštitutom za raziskave v medicini. Zaradi pogodbe so kriminalisti kazensko ovadili takratnega direktorja UKC Gregorja Pivca, Weissensteinerja kot njegovega pomočnika za nabavo in Miho Pogačnika z inštituta.