Pred njo se je zaklepal v kopalnico

Jovanka se je obnašala kot ošabna kraljica: Tito ni več zdržal!

D. B.
13. 4. 2017, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ženske so si Tita znale podrediti, kar ni uspelo niti Stalinu. Jovanka je bila v tem očitno najboljša.

Arhiv Svet24
Jovanka Broz je bila naravna katastrofa za večino Titovih sodelavcev, pogosto pa tudi za samega Tita.

Jovanka Broz, zadnja žena Josipa Broza Tita, se je obnašala kot kraljica, vsem je vsiljevala svojo voljo v vseh možnih situacijah. Bila je osorna, naporna, zlobna, po mnenju nekaterih zdravnikov tudi paranoična.

"Posvečal mi je veliko pozornosti in veliko ljubezni. Ne morem se pritoževati zaradi Titovega obnašanja. Bil je zelo korekten. Zelo me je ljubil, zares iskreno … Velikokrat sem pripovedovala o tem, da je več kot dvajset let vsako jutro skuhal kavo sebi in meni. Imela sva strežbo, natakarje, vse to. A on je kljub temu to naredil in mi jo prinesel. Zjutraj sem rada spala, on je delal to vsak dan," je povedala Jovanka novinarki Miri Adanji Polak, ki je imela priložnost vstopiti v njen dom.

Wikipedia
Josip Broz Tito po pričevanju Nikole Ljubičića, nekdanjega obrambnega ministra, v Jovankinih očeh ni bil nikoli narodni heroj.

Obnašala se je kot kraljica

Iz dokumentov, ki jih je sestavila posebna komisija Zveze komunistov Jugoslavije (v sodelovanju s tajno policijo) in ki so jih v Jugoslaviji lahko videli le določeni ljudje, je razvidno, da je bila Jovanka Broz naravna katastrofa za večino Titovih sodelavcev, pogosto pa tudi za samega Tita.

Njej se ni bilo mogoče zoperstaviti. Tisti, ki je to naredil, so ga odstranili. Njen največji sovražnik je bil Ivan Mišković, vpliven šef jugoslovanske tajne službe, ki ga je to na koncu stalo vojaške kariere. Takšnih je bilo poleg Miškovića še za celo vojsko.
Jovanki se v nekaterih situacijah ni mogel zoperstaviti niti njen mož. V omenjenem dokumentu z naslovom Ponašanje i delovanje Jovanke Broz do 1974. godine/ do obrazovanja komisije SKJ je navedenih nekaj zaskrbljujočih podatkov, ki potrjujejo zgornje navedbe.

Josip Broz Tito po pričevanju Nikole Ljubičića, nekdanjega jugoslovanskega obrambnega ministra, v Jovankinih očeh ni bil nikoli narodni heroj.

Preberite tudi: Melania Trump je pametnejša, kot si mislimo. Kliknite tukaj!

Tito je zahteval ločitev

Ljubičić pravi, da je Tito pričakoval, da bo Jovanka spremenila odnos, če ne bosta ves čas skupaj, zato je občasno zahajal na Užičko 15. Nekoč, ko je prišel nazaj, je Jovanka tako kričala in se jezila, da je moral predsednik – ko je ona popoldan zaspala – poklicati generalmajorja Marka Rapa in zdravnika, da sta ga, ker je zbolel in bil oblečen le v pižamo, odpeljejo iz hiše nazaj v Beli dvor.

Ko se je Tito leta 1978 vrnil s Kitajske, s potovanja, na katerega je odšel sam, saj je Jovanka postavljala nesprejemljive pogoje, ji je prinesel darilo. Jovanka ga je vrgla v soproga in takrat se je Josip Broz odločil za ločitev. O tem je takrat ugibala vsa Jugoslavija, a za resnične razloge ločitve so takrat vedeli le redki.

Arhiv Reporterja
Tito se je na obiskih pritoževal, da ga Jovanka ponoči trpinči.

Ponoči ga je trpinčila

Ljubičić trdi, da je Jovanka nad Titom vršila pritisk, ki se ga ni dalo prenašati, predvsem pri kadrovskih potezah. Povedal je tudi, da se je Tito na obiskih pritoževal, da ga Jovanka ponoči trpinči, da hodi v njegovo sobo ter vso noč vrši pritisk nad njim v zvezi s kadrovskimi in drugimi vprašanji ter da mu cele noči ne pusti spati. Včasih ga je žalila, zato je bil pogosto prisiljen v to, da se je zaklenil v kopalnico in tako dočakal jutro. Zaupal mu je, da zraven nje ne more živeti.  

Tito se je na obiskih pritoževal, da ga Jovanka Broz ponoči trpinči, da hodi v njegovo sobo ter vso noč vrši pritisk nad njim v zvezi s kadrovskimi in drugimi vprašanji ter da mu cele noči ne pusti spati.

Heroj, ki je Stalinu rekel ne, je torej moral bežati v kopalnico in spati v kadi zaradi Jovanke Broz, ženske po katere volji so "vrabci na Dedinjah napredovali v golobe."

Stane Dolanc je isti komisiji Josipa Broza Tita opisal kot copato. Dejal je, da je bil nekoč skupaj s Petrom Stambolićem priča, da je predsednik Republike v copatih pobegnil iz Užičke 15 v Beli dvor. Te noči ju je predsednik poklical in prosil, da ga zaščitijo pred Jovanko, saj ne more živeti zraven nje.

Tito je bil rad ljubljen, priljubljen in oboževan. Bil je hedonist. Obračune z nasprotniki je prepuščal drugim. Znano je, da ni nikoli podpisal odločitve o smrtni kazni, ženske pa so si ga znale podrediti, kar ni uspelo niti Stalinu. Najboljša je bila v tem zagotovo prav Jovanka.

Arhiv Reporterja
Ženske so si ga znale podrediti, kar ni uspelo niti Stalinu. Najboljša je bila v tem zagotovo prav Jovanka.