Čas se izteka

Evakuacija v Pjongjangu, Kim Džong Un pripravlja »nekaj velikega«. Bo počilo?

J.P.
13. 4. 2017, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz severnokorejske prestolnice naj bi evakuirali kar četrtino vseh prebivalcev. Ukaz je, kakopak, prišel z vrha.

Reuters
Bo Kim Džong Un vojaško ukrepal?

Južnokorejski mediji poročajo, da bo morala kar tretjina prebivalcev Pjongjanga nemudoma zapustiti svoje domove, saj da namerava severnokorejski diktator Kim Džong Un vojaško ukrepati.

Ruski časnik Pravda poroča, da bo moralo iz svojih domov 25 odstotkov prebivalcev. Ob tem so navrgli, da naj bi bilo s tem testiranje jedrskega orožja zaključeno. 600.000 ljudi, kolikor naj bi jih evakuirali, naj bi bilo takšnih, ki so si v preteklosti privoščili kršenje zakonov. Ostali naj bi romali v zaklonišča.

V mestu je tudi 200 tujih državljanov. Ti so bili opozorjeni, da naj se pripravijo, a pojasnil niso dobili. O »velikem in pomembnem« dogodku so bili obveščeni tudi tuji novinarji.

Pungje Ri je podzemno izstrelišče na severovzhodu Severne Koreje, država pa tam jedrske poskuse izvaja od leta 2006. Nazadnje so povečano aktivnost na območju zabeležili septembra lani, tik preden je Pjongjang izvedel peti jedrski poskus.

Državni praznik

V soboto v Severni Korejo praznujejo največji državni praznik – dan sonca oziroma 105. obletnico rojstva ustanovitelja države Kim II Sunga. Več o tem presenečenju za svet ni znanega. Velja pa omeniti, da so se tovrstne naznanitve v preteklosti izkazale zgolj za napihovanje. Satelitski posnetki sicer kažejo, da je severnokorejsko izstrelišče Pungje Ri pripravljeno na nov jedrski poskus, čeprav južnokorejska vojska ni zabeležila nič neobičajnega.

Kljubovanje ameriški politiki?

Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi tvitnil: »Severna Koreja rine v težave. Če se Kitajska odloči, da bo pomagala, bo to odlično. Če ne, bomo to težavo rešili brez nje. ZDA.« Bo Pjongjang jedrski poskus izvedel v protest proti ameriški politiki? Kitajski predsednik Xi Jinping se sicer zavzema za mirno rešitev. Kitajci naj bi pred dnevi proti meji s Severno Korejo že napotili čete, predvsem v pričakovanju severnokorejskih beguncev, ki bi v primeru ameriškega zračnega napada bežali na Kitajsko. Kitajska je novico sicer zanikala, so pa ta teden zavrnili severnokorejske ladje s premogom, namenjenim na Kitajsko. Ukrep, ki je v veljavi že od februarja, bi po mnenju analitikov lahko ohromil severnokorejsko gospodarstvo.

Tudi Japonci

Japonska naj bi na Vzhodno kitajsko morje poslala neznano število rušilcev, da bi se tam pri vojaških vajah pridružili ameriški letalonosilki USS Carl Vinson in njenemu spremstvu, namenjeni proti Korejskemu polotoku.