Schengenska meja

Celo policisti svarijo, da bodo na mejah kolone

G.G./STA
5. 4. 2017, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Natančnejši nadzor nad schengensko mejo bo prinesel tudi občasne daljše kolone na mejnih prehodi. Za čakanje ne bo kriv policisti, pravi generalni direktor policije Marjan Fank.

Dolenjski list
Policija se bo trudila, da bodo kolone čim krajše, in obveščala javnost o obremenjenosti prehodov.

Zaradi zagotavljanja varnosti schengenskega prostora je tudi slovenska policija dolžna začeti izvajati uredbo Evropske komisije. To pomeni več postopkov in drugačen način prehajanja meje za vse, ki so bili doslej deležni bonitet. "Pri tem zelo hitro spregledamo, kaj je sploh namen te uredbe. Zagotavljanje varnosti," je poudaril Fank ob robu podpisa pogodbe policije in ministrstva za infrastrukturo o sodelovanju v nacionalnem centru za upravljanje prometa.

V vodstvu policije se zavedajo organizacijskih težav, ki jih bo povzročilo izvajanje uredbe. Gotovo bo prišlo tudi do kakšne daljše kolone oz. do kakšne čakalne ure več na mejnih prehodih. "Mi se bomo trudili, da bodo te kolone čim krajše, če bo do njih seveda prišlo," je zatrdil Fank in poudaril, da bo policija pravočasno obveščala javnost, kje lahko pride do zastojev ter kateri mejni prehodi so bolj in kateri manj obremenjeni. Bo pa izvajanje uredbe v tem pogledu vplivalo tudi na organizacijo potovanj, saj bo treba čas prehoda meje prilagoditi razmeram.

Kadrovske težave

Fank je še pojasnil, da se je ravno v teh dneh sešel s predstavniki obeh policijskih sindikatov, s katerimi so spregovorili o kadrovskem deficitu v policiji. Ta se po njegovih besedah ne izraža le na mejnih prehodih. "Večja težava je v tem, da bomo samo delno lahko krepili mejne enote v špicah na mejnih prehodih," je pojasnil. Večjih tehničnih pomanjkljivosti na mejnih prehodih niso zasledili, kljub vsemu pa tudi na tej ravni iščejo rešitve, ki bi olajšale prehod meje.

Fank je ob tem potrdil, da so se na to temo že večkrat sestali tudi s kolegi iz Hrvaške. Dorekli so nekaj zadev, povezanih s skupnim nastopom in uravnavanjem prometnih tokov. "Vemo pa, da se popolnoma težavam ne bomo mogli izogniti," je še dodal Fank.