Cene goriv

Delna sprostitev ni prinesla podražitve. Kdaj na vrsti popolna deregulacija?

G.G.
5. 4. 2017, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Minilo je skoraj pet mesecev odkar lahko trgovci s pogonskimi gorivi sami oblikujejo cene ob avtocestah in hitrih cestah. Nekateri so se bali, da bodo cene poskočile, nihče ni pričakoval, da se bodo znižale.

Bobo
Bencin in dizel bosta s torkom nekoliko dražja.

http://www.mgrt.gov.si
Višina in struktura cene naftnih derivatov v Sloveniji v €/liter v obdobju od 28.3.2017 do 10.4.2017.

Zgodilo se ni (skoraj) nič. Ob avtocestnem križu pridno sledijo državni regulativi cen, le na dveh bencinskih servisih na Škofijah so si drznili dizel in 95-oktanski bencin podražiti za cent.

Vlada zadovoljna

Kako so z ukrepom zadovoljni naši odločevalci? “Ukrep liberalizacije vsekakor ocenjujemo kot smiseln. Po naših ocenah do bistvenega povišanja od deregulacije ni prišlo, kot ni prišlo do povišanja po sprostitvi cen ekstra lahkega kurilnega olja.” so nam sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Dolgoročni cilj sprostitve cen pogonskih goriv ob avtocestah in hitrih cestah je večja konkurenca, ki naj bi imela za potrošnike pozitivene učinke, je novembra lani pravil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Konkurenca v Slovenija pa je omejena z dejstvom, da Petrol in OMV obvladujeta kar 99 odstotkov od 55 bencinskih servisov ob avtocestnem križu. Večjo “fleksibilnost” cen bi torej lahko pričakovali le s popolno sprostitvijo cen.

Aplikacija za spremljanje cen (še) ni smiselna

Vlada je še lani obljubljala pripravo spletne strani ali ali mobilne aplikacije za iskanje cen po bencinski servisih v Sloveniji. Ker so cene “statične” zaenkrat ni potrebe po takšni spletni strani, pojasnjujejo na vladi in dodajajo, da bo smiselna le ob popolni liberalizaciji cen naftnih derivatov.

In kdaj lahko pričakujemo popolno sprostitev cen? “Vlada RS zaenkrat še ni sprejela odločitve o morebitni popolni deregulaciji cen naftnih derivatov,” pravijo na ministrstvu.