Že romajo

Pozor: za vašega ljubljenčka so lahko usodne, nevarne pa so tudi ljudem

R.T.
5. 4. 2017, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Spet je tisti čas v letu, ko njihovi dolgi sprevodi pritegnejo marsikaterega radovedneža.

Profimedia
Dlačice na zadku so strupene. Ker so krhke, se zlahka zlomijo, pri tem pa se izloči strup.

Gosenice borovega prelca so na Primorskem letos že opazili. Odrasla gosenica merili približno štiri centimetre; po glavi in hrbtu je rdeča, predel trebuha je zelenkast. Na njih se bohotijo rjavo-rdeče dlake, ki se jih je pametno paziti.

Profimedia
Ko romajo na lov za hrano, to počnejo v dolgih sprevodih.

Ko romajo na lov za hrano, to počnejo v dolgih sprevodih, takšna formacija pa zna pritegniti pasje ali katero drugo zanimanje.

Vnetje in odmiranje tkiva

Dlačice so strupene. Ker so krhke, se zlahka zlomijo, pri tem pa se izloči strup. Ob stiku s človeško kožo se pojavi rdečica; mesto postane srbeče, nastanejo otekline, podobne kot pri piku ose. Posledice stika izzvenijo v nekaj dneh, če jih pustimo pri miru, sicer lahko pride do vnetja in česa hujšega. Včasih pa stik sploh ni potreben, saj dlačice prenaša tudi veter.

Slabše se piše psom in drugim živalim. Ob dotiku pasjega smrčka pride do srbečega, bolečega in otekajočega dermatitisa. V primeru stika s sluznico pa lahko nastopijo hujše poškodbe, tudi odmiranje tkiva. Da je prišlo do stika z gosenico je mogoče soditi po intenzivnem slinjenju, zavračanju hrane in povišani telesni temperaturi. Med simptomi sta tudi bruhanje in otekanje jezika. Veterinarji svetujejo izpiranje ustne votline z vodo, nato pa čimprejšnjo strokovno pomoč.