Agrokor

Pod pritiskom: Balažič odhaja zaradi Ivice Todorića?

T.L.
5. 4. 2017, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška tudi danes v znamenju Agrokorja. Članov Todorićeve družine ni bilo nikjer blizu ob prvem srečanju novega "šefa" Agrokorja z novinarji.

Mediaspeed
Balažič in Ante Todorić, sin Ivice Todorića, na lanskem odprtju prenovljene Mercatorjeve trgovine.

Krhko poslovno zdravje koncerna Agrokor je v središču dogajanja hrvaškega politično-gospodarskega sveta. In  preko Mercatorja – tudi slovenskega.

Tudi hrvaški mediji se ukvarjajo z današnjim neuradno pričakovanim odstopom Tonija Balažiča s čela Mercatorja. Jutranji list tako piše, da je prav Balažič v težkih pogajanjih z bankami in upniki Mercatorja uspel doseči dogovor, ki je Mercator – vsaj začasno zaščitil pred težavami, s katerimi se zdaj sooča Agrokor. Ob tem v časniku navajajo ocene neimenovanih poznavalcev razmer, ki pravijo, da se je Balažič znašel pod pritiskom, da zapusti svoj položaj. Za odločitvijo naj bi stal sam Ivica Todorić

Nobenega od članov Todorićeve družine pa ni bilo na torkovem prvem srečanju Antonia Alvareza III, "nove prve roke" koncerna Agorkor, z novinarji.

Hrvaški mediji so dobesedno za petami Alvarezu. Tako so ga pred poslopjem Agrokorja danes že pričakali novinarji in v medijih se pojavljajo prva poročila, da je Alvarez na novo delovno mesto prišel ob 8.15 uri. Ni bil preveč zgovoren in se je menda molče sprehodil mimo kamere televizije N1. 

Situacija je resna, zagotovil ni

"Situacija v Agrokorju je zelo težka in resna in ni zagotovila, da bomo uspeli, ampak dali bomo ve od sebe," je prvo sporočilo novega izvršnega direktorja Agrokorja za prestrukturiranje koncerna (Chief Restructuring Officer) Alvareza, ki so si ga na položaju zaželeli ruski upniki. 

Stabilnost, likvidnost in prestruktiriranje so koraki, ki jim bo najprej sledil. "To je eden večjih izzivov, s katerimi sem se srečal," je poudaril in dodal, da je pred njim veliko dela in malo časa.

Zagotovil je, da bo njegova ekipa, ki jo je predstavil v torek na sedežu koncerna, delovala neodvisno in v interesu vseh delničarjev, da je njihov cilj povečanje vrednosti za vse delničarje.

V ekipi ena Hrvatica

Na vprašanje, kdo ga plača, je ponovil, da je neodvisen. "Nismo odvisni od nikogar in želimo le najti najboljše rešitve za te težave". Sicer pa je v desetčlanski ekipi, vsi prihajajo iz družbe Alvarez&Marsal, le ena Hrvatica, Marija Šimović. Drugi člani so še Michael Connor JonesMax FrangulovPaul GilbertBoguslaw BartczakRenald BejaouiThomas Kolaja David Johnston in Barry Hopkins.

Todorići ostajajo na položajih, ampak ...

Ob prvem srečanju z novinarji v posredni ali neposredni bližini Alvareza ni bilo nobenega člana družine Todorić. Na vprašanje, kje so Todorići, so pristojni za T-portal neuradno dejali, da ne glede na to, da se ne pojavljajo, Ivica Todorić, njegov sin in ostali člani družine do nadaljnjega ostajajo na svojih položajih. Spremembe v upravi se pričakujejo šele potem, ko bo Alvarez preučil razmere v koncernu, tako da zaenkrat ne bo niti sprememb v upravah podjetij v lastništvu Agrokorja. 

Agrokor ima 40.000 delovnih mest in ena od glavnih skrbi Hrvatov je, ali so ogrožena delovna mesta. Alvarez ni obljubljal nemogočega. Dejal je, da ne more ničesar obljubiti, da pa bo storil vse, da bi lahko obdržal maksimalno število zaposlenih. Na zadnjem projektu mu je uspelo, da ob prestrukturiranju do odpuščanj ni prišlo. Kakšna pa bo usoda Agrokorjevih delavcev, bo kmalu jasno.

Agrokor tudi med poslanci

Pred hrvaškimi poslanci je danes vroč dan, posredno posvečen Agrokorju. Razpravljali bodo namreč o predlogu tako imenovanega zakona Lex Agrokor oziroma zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih ttgovinskih podjetjih, ki ga je predlagala vlada Andreja Plenkovića

Zakon se nanaša na velika, prezadolžena podjetja v težavah, ki pa so zaradi velikosti in pomnena sistemsko pomembna za delovanje celotnega hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema.