Prizadeti tudi Slovenci

Znižati nameravajo otroške dodatke za zaposlene iz tujine

G.G.
1. 4. 2017, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V avstrijski vladi se krešejo mnenja glede višine otroškega dodatka za zaposlene iz tujine.

Profimedia
Otroški dodatek bo po predlogu pogojen z otrokovim obiskovanjem šole.

Skrbi jih dejstvo, da se iz leta v leto višajo zneski za otroške dodatke "vzhodnoevropejcem". Če so leta 2015 iz državne blagajne za tovrstne socialne transferje namenili 250 milijonov evrov, so jih lani že 273 milijonov.

Avstrijska vladajoča Ljudska stranka zdaj v dogovoru s koalicijskimi socialdemokrati pripravlja osnutek zakona, ki predvideva zmanjševanja otroških dodatkov za zaposlene v Avstriji, ki prihajajo iz drugih držav EU. Višino dodatkov naj bi odslej namreč določili glede na življenjske stroške v posamezni državi. Predvidevajo, da bodo prihranili okoli 100 milijonov evrov, vendar se doslej največji stranki še nista dogovorili o načinu izvedbe te zakonodajne spremembe.

Največ denarja trenutno "odteče" na Madžarsko, okoli 80 milijonov evrov, sledijo Slovaška (63 milijonov), Poljska (38 milijonov), Romunija (32 milijonov) in Slovenija (22 milijonov). Madžarski premier Viktor Orban je Avstriji že zagrozil s protiukrepi, ki bi zadevali predvsem avstrijske banke.

Velike razlike med državami

Višina otroškega dodatka je v Avstriji odvisna od starosti posameznega otroka in tako znaša npr. mesečno najmanj 111,80 evra od rojstva naprej in 162 evrov za otroke, starejše od 19 let.

Na Madžarskem otroški dodatek znaša mesečno na otroka 39 evrov, na Poljskem 28, na Slovaškem 24 in v Romuniji 20 evrov.

V Sloveniji se višina otroškega dodatka določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v deležu od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Kot je objavljeno na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, je najvišji znesek za otroški dodatek trenutno na mesec 137,18 evra, najnižji pa 30,44 evra.