Brez urgentnih zdravnikov

Delajo 24 ur, plačanih dobijo le 18

Mojca Žnidaršič/D.L.
30. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto je lansko leto zaključil s skoraj milijonom evrov izgube, kar je zelo vplivalo na tekoče poslovanje bolnišnice. Program so presegli za več kot polovico!

M. M.
»Pritisk, ki ga čutimo na UC, se posledično prenaša na celotno bolnišnico, to obremenjuje diagnostiko in vse oddelke.«

Lani so namesto predvidenih 44 tisoč imeli kar 64 tisoč urgentnih pregledov, kar je za polovico več, kot so imeli plačanega programa. »Mi opravljamo 24-urno nujno medicinsko pomoč, iz zdravstvene blagajne pa dobimo plačanih le 18 ur. To je nesprejemljivo in vse naše težave in finančni rezultati izvirajo iz tega,« je poudaril predstojnik novomeškega urgentnega centra (UC) Bojan Kostić.
UC naj bi pokrival območje Dolenjske in Bele krajine, a ga obiskujejo tudi pacienti od drugod, recimo iz Posavja, še več pa iz kočevske in delno ljubljanske regije. »Pritisk, ki ga čutimo na UC, se posledično prenaša na celotno bolnišnico, to obremenjuje diagnostiko in vse oddelke, ki če je potrebno, paciente tudi sprejmejo,« je izpostavil Kostić in dodal, da so razlogi različni: UC Brežice nima vseh dejavnosti, v Ljubljani pa ljudje na obravnavo čakajo tudi po 24 ur.

Zdravstvena blagajna jim sicer govori, naj take bolnike pošiljajo nazaj k osebnim zdravnikom, a je to težko. 

Specifika: Romi

Med razlogi za tako velik obseg dela so tudi povečano število napotitev iz regijskih zdravstvenih domov, napotitve brez potrebnih preiskav na primarni ravni in podobno, marsikdo pa v obisku UC vidi tudi možnost hitrejše poti do specialista. Zdravstvena blagajna, so poudarili v bolnišnici, jim sicer govori, naj take bolnike pošiljajo nazaj k osebnim zdravnikom. A je to težko, saj morajo bolnika najprej pregledati, da vidijo, da nekaj res ni nujno.
Specifika novomeške regije so tudi Romi, ki kot je dejala direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan, »v glavnem poznajo le urgentni center, saj je vse, kar se jim zgodi, nujno, ministrstvo pa ga obravnava tako kot vse druge UC po Sloveniji, ki te specifike nimajo«. 

M.Ž.
Bojan Kostić, predstojnik novomeškega urgentnega centra

Pomanjkanje kadra

A v novomeški bolnišnici vidijo tudi rešitve. Prva je enoten urgentni center, kar so jasno povedali tudi na ministrstvu za zdravje in ZZZS. Gre za to, da bi prevzeli tudi dejavnost enote za hitre preglede, s čimer bi odpadlo različno financiranje nujne medicinske pomoči. Del, ki ga zdaj zagotavlja zdravstveni dom, je financiran po pavšalu, za bolnišnični (sekundarna raven) pa po storitvah za predvideno število bolnikov; za novomeškem UC, kot že zapisano, so izračunali, da naj bi jih prišlo največ 44.000 na leto.
Želijo tudi pediatrični UC in vključitev vseh specializantov urgentne medicine iz regije v UC Novo mesto. Ta bi moral imeti za začetek vsaj od pet do deset urgentnih zdravnikov, nima pa še nobenega.