Ona ljubeča, on primitivec

Drago o umoru žene: Ko sem prišel k sebi, je bila Milka mrtva

rm
30. 3. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 63-letnemu Dragu Railiću, obtoženemu uboja svoje žene Milke.

Samo Strel
Po mnenju Šešokove Railić čustev ne pozna in ne prepozna, ker ni imel normalnega osebnostnega razvoja.

Kot smo že poročali, se je incident zgodil 15. oktobra lani med 18. in 18.30 v dnevni sobi družinske hiše ob Ižanski cesti v Ljubljani.

Po navedbah tožilstva sta se Ralićeva najprej sprla, nakar je Drago Milko udaril v obraz, da je padla po tleh, in jo v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (zaradi osebnostnih motenj) zadavil. Senat je včeraj nadaljeval zasliševanje prič, in sicer je dobil besedo Railičev nekdanji delodajalec Frančišek Sitar, ki je zelo na kratko pojasnil, da je bil obtoženi, upokojeni gradbinec, »delaven, nekonflikten in priden«.

Nenehni spori glede denarja

Triinšestdesetletnik je sicer na predzadnjem naroku nekoliko dopolnil svoj zagovor. V na trenutke povsem nepovezanem pripovedovanju se je dotaknil številnih izkušenj od otroštva dalje, glede dogajanja kritičnega večera pa je še enkrat poudaril, da se celotnega dogajanja ne spomni, ker se mu pač v določenih situacijah dogaja, da ima luknje v spominu. Ob začetku sojenja je med drugim dejal, da sta z Milko imela težave od začetka zveze, prepirala pa sta se predvsem okoli denarja, ki naj bi ga ona zapravljala zase, on pa vlagal v skupno gospodinjstvo ...

Čeprav mu grozi strog zapor, Drago na sodišče prihaja nasmejan.

Ko je »prišel k sebi«, je bila mrtva

Zadnje leto pa sta živela povsem ločeni življenji. Milka je sicer le nekaj dni pred tragedijo prek svoje odvetnice Dragu predlagala ločitev in sporazumno delitev premoženja, s čimer se je obtoženi po lastnih besedah načeloma strinjal, vendar pa potem nista našla skupnega jezika. Kritičnega dne sta se med gledanjem televizije spet začela pričkati okoli delitve premoženja. Ko mu je začela psovati mater, mu je padel mrak na oči, zaradi česar jo je udaril. »Ko sem prišel k sebi, je bila mrtva,« je takrat dejal.

Nezmožen prepoznavanja čustev

Po oceni klinične psihologinje Sanje Šešok ima Railić šibko osebnostno strukturo, ki »se izogiba stresnim situacijam, čustva so mu izrazito tuja, jih ne pozna in ne prepozna, v svojem življenju se temu ni posvečal, ker je bil prikrajšan za normalen osebnostni razvoj, v katerem bi se lahko čustva izoblikovala«.

Brez kančka obžalovanja

Da oče ni pokazal kančka obžalovanja, je doslej povedal tudi starejši od sinov. Mama je bila po njegovih besedah ljubeča, nasploh pozitivna oseba in nikakor zapravljiva, oče pa primitiven, nazadnjaški in prostaški. Imel jo je za svojo osebno lastnino, zaradi česar so jo prepričevali, naj ga vendar že zapusti. Sina je zelo prizadelo tudi, ko ga je oče po dogodku klical iz pripora, pa za storjeno ni bilo nobenega opravičila. Glavna obravnava se bo nadaljevala 15. maja, Railiću pa za uboj grozi od pet do petnajst let zapora.