Iz doma na sodišče

Aretirali suspendirano tožilko, ki je preiskovala primer Baričevič

G.G.
29. 3. 2017, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti so višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki je suspendirana že od leta 2013, prijeli na njenem domu v Kopru.

Primož Lavre
Dragica Kotnik meni, da je žrtev politične gonje.

Ljubljansko sodišče je 54-letno Dragico Kotnik iskalo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in drugih kaznivih dejanj. Policija jo je nato privedla na okrajno sodišče v Ljubljani.

Kotnikova se je ukvarjala z afero Baričevič. Prevzela je pregon dveh policistov, ki naj bi z malomarnim delom onemogočila iskanje morebitne tretje osebe, ki naj bi bila vpletena v smrt ljubljanskega zdravnika Saše Baričeviča. Mediji so poročali, da tožilka ni našla dokazov o vpletenosti tretje osebe in pregon zoper policista je propadel.

Zakaj je bila suspendirana? Ker je bila proti njej bila uvedena preiskava zaradi posredovanja osnutkov tožilskih dokumentov z osebnimi podatki in kršitve predpisov o varstvu osebnih podatkov. Zaupne informacije iz preiskave primera Baričevič in pregona Ivana Zidarja v drugi zadevi je namreč posredovala nekaterim medijem.

Po suspenzu maja 2013 je odšla na bolniških dopust, vročitvi pošte pa se je spretno izogibala, tako da je že kazalo, da bo primer zastaral.

Kotnikova sicer meni, da je žrtev politične gonje, ker se je pri svojem delu preveč približala nekaterim "nedotakljivim osebam". V času bolniške pa je vendarle uspela nastopiti kot govornica na srečanju Odbora 2014.