Poročilo

Slovenska vojska na najnižji ravni sposobnosti delovanja

M.K./STA
10. 3. 2017, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub slabi oceni pripravljenosti Slovenske vojska pa se nanjo lahko zanesemo, je prepričan slovenski predsednik Borut Pahor, ki stavi na človeški dejavnik.

STA
"Predanost in profesionalnost častnikov in vojakov sta izjemni," je poudaril predsednik Borut Pahor.

Obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman sta predsedniku republike Borutu Pahorju danes predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

V poročilu je pripravljenost SV za delovanje v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, v krizi ali vojni pa nezadostno.

V letnem poročilu o pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2016, ki ga je pripravil Generalštab Slovenske vojske, je pripravljenost vojske za delovanje v miru ocenjena z oceno zadostno, pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali vojni pa nezadostno, je na novinarski konferenci po srečanju z ministrico za obrambo Andrejo Katič in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Andrejem Ostermanom pojasnil Pahor.

Med problematičnimi področji je Pahor izpostavil popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme, njena razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja.

Mednarodne varnostne razmere so se v zadnjih letih poslabšale, je opomnil predsednik republike. Slovenija sicer ni neposredno vojaško ogrožena, zato se na to poslabšanje varnostnih razmer odzove s postopnim in premišljenim povečanjem izdatkov za obrambo in posodobitev nacionalnega varnostnega sistema.

Da pripravljenost Slovenske vojske še ni takšna, kot bi si želeli, je priznala tudi ministrica Andreja Katič. Je pa poudarila, da se kažejo manjši pozitivni premiki.

V primeru bistvenega in nenadnega poslabšanja varnostnih razmer v neposredni bližini, pa bi bilo treba Slovenski vojski hitro in izdatno finančno pomagati, je povedal Pahor. Po njegovi oceni "še nič ni usodno zamujeno glede tega, ne smemo pa več odlašati".

Predsednik republike je ob tem izpostavil, da se kljub naštetemu še vedno lahko zanesemo na Slovensko vojsko. Najpomembnejši od vseh je namreč človeški faktor, ki je izjemno pozitiven. "Predanost in profesionalnost častnikov in vojakov sta izjemni," je poudaril.

Obenem pa je opozoril, da vojaški poklic v slovenskem okolju ni več konkurenčen, zato ga je treba postopoma "ponovno ovrednotiti tako glede statusa kot glede plačila".

Prioritete za izboljšanje

Načelnik generalštaba Andrej Osterman je zatrdil, je Slovenska vojska dobro usposobljena, pripravljena in organizirana za delovanje v miru. Za nadaljevanje opremljanja in modernizacije, za vzdrževanje profesionalnega in bojnega karakterja ter za izgradnjo zmogljivosti za potrebe nacionalne obrambe in zavezništva pa bi vojska po njegovih besedah v prihodnje potrebovala izdatnejša sredstva. Med prioritetami je Osterman izpostavil izboljšanje plač in osebne opreme vojakov ter nakup streliva in povečanje ognjene moči.