Pojasnilo

Kotanyi in Josef Manner & Comp zavračata obtožbe o različni kakovosti izdelkov

R.T.
10. 3. 2017, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

O minulih dneh smo poročali o ugotovitvah slovaške uprave za varno hrano, ki naj bi pri primerjalnem testu prišla do zaključkov, da je polovica testiranih izdelkov kaže na bistvene razlike v kakovosti. V podjetjih Kotanyi in Josef Manner & Comp.AG strogo zavračajo kakršnekoli obtožbe glede različne kakovosti njihovih izdelkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Podobnih obtožb smo bili deležni že leta 2011 in na podlagi njih je bila že takrat tudi vložena tožba na sodišču v Bratislavi. Sodišče je ugodilo naši tožbi in zahtevalo umik kakršnihkoli navedb o različni kakovosti izdelkov Kotanyi med posameznimi državami,” je sporočila vodja kakovosti v podjetju Kotanyi Elisabeth Voltmer.

Kotanyi pojasnjuje: povsod enaka kakovost surovine 

"Ponovno poudarjamo, da strogo zavračamo kakršne koli obtožbe glede različne kakovosti naših izdelkov, v vseh državah, kjer smo prisotni, namreč uporabljamo enako kakovost izdelkov. Nihanja v senzoričnih lastnostih (vizualni izgled in okus) ter vsebnost eteričnih olj, se lahko pojavijo zgolj zaradi dejstva, da gre za naravne izdelke. V tem primeru govorimo zgolj o naravnih razlikah med posameznimi saržami oziroma med posameznimi letinami.

Izdelki v podjetju Kotanyi so proizvedeni v tako imenovani "kampanji". To pomeni, da se enaka kakovost surovine uporablja za vse države in to lahko zagotovimo brezpogojno. Enotna surovina je uporabljena v proizvodni liniji, kjer se za posamezne države menja le embalaža (nalepke v lokalnem jeziku). Naša prva skrb je zagotoviti visoko raven kakovosti izdelkov in poskrbeti, da vse sarže dosegajo naša stroga merila kakovosti kot tudi zakonske zahteve Evropske unije in posameznih držav.

Za zagotovitev pravične primerjave izdelkov, bi v primeru začimb in zelišč morali v omenjeni raziskavi primerjati izdelke z identičnim rokom trajanja ne glede na državo. V nasprotnem primeru bo vedno prihajalo do odstopanj v vsebnosti eteričnih olj ipd., saj v primeru začimb in zelišč ne gre za standardiziran izdelek z recepturo, temveč naraven izdelek,« pravijo v podjetju Kotanyi.

Pojasnilo glede napolitank Manner

S trditvami slovaških inšpektorjev se ne strinjajo niti v podjetju Josef Manner & Comp.AG “Vse originalne napolitanke Manner, tako tiste, ki se prodajajo na avstrijskem trgu kot tudi tiste, ki se prodajajo na drugih trgih, podjetje Josef Manner & Comp. AG proizvaja po enakem receptu. Prav tako ima podjetje za omenjene Napolitanke tudi samo eno produkcijsko linijo, od koder gre distribucija na različne trge.  

Tega, kako so potekala testiranja in primerjave izdelkov, ki so jih slovaški inšpektorji analizirali, pri Josef Manner & Comp. AG ne morejo komentirati, saj nimajo informacij o tem, pod kakšnimi pogoji so potekala testiranja in primerjave. Prav tako je pri slabši hrustljavosti napolitank Manner potrebno upoštevati različne dejavnike kot so npr. rok uporabe izdelka ali način skladiščenja izdelka. Če bi bili v podjetju Josef Manner & Comp. AG seznanjeni s podrobnejšimi podatki o testih (postopki testiranj, številka testiranih izdelkov Manner, ugotovitve organoleptičnih testov, metode testiranj), bi lahko tako slovaškim inšpektorjem kot tudi medijem, ki poročajo o tem, lahko posredovali bolj natančen odgovor. Sicer pa so pri Mannerju na slovaško ministrstvo za kmetijstvo že poslali uraden odgovor.

Izjavo, da podjetje Josef Manner & Comp. AG na trge Vzhodne Evrope pošilja izdelke slabše kakovosti, tako v celoti zavračamo. Podjetje Josef Manner & Comp. AG svojim potrošnikom zagotavlja izdelke visoke kakovosti. Ravno zaradi tega, ker sledijo načelom visoke kakovosti, vso čokolado, ki se uporablja pri produkciji izdelkov Manner, v podjetju pripravljajo sami. Prav tako sami pražijo kakavova zrna, vsem izdelkom pa že od leta 2012 dodajajo kakav s certifikatom UTZ.

Originalne napolitanke Manner so že vrsto let najbolje prodajan izdelek te blagovne znamke in so postale simbol dunajske kulture in življenjskega sloga. Omeniti velja tudi to, da se za izdelavo napolitank Manner uporablja visok delež lešnikov (12 %), napolitanke pa ne vsebujejo umetnih barvil in konzervansov, kar je tudi jasno navedeno v garanciji kakovosti podjetja Josef Manner & Comp. AG,” so sporočili iz podjetja Josef Manner & Comp.AG.