Antonio Tajani

Predsednik Evropskega parlamenta išče skupno evropsko strategijo

B.K.
3. 3. 2017, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skupna evropska strategija za predsednika Evropskega parlamenta pomeni skupno obrambo, skupno zunanjo ter fiskalno politiko.

Facebook
Tajani se zavzema za ambicioznejše predloge scenarijev Evropske komisije

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je danes ob obisku Slovenije govoril z novinarji. Po včerajšnji objavi »Bele knjige«, zbirke petih predlogov strategij Evropske komisije za razvoj Evropske unije po izstopu Velike Britanije, je tudi tema današnjega pogovora bila usmerjena v prihodnost te nadnacionalne zveze.

Tajani, 63-letni poslanec Evropske ljudske stranke, sicer pa član stranke Silvia Berlusconija Forza Italia, je projekt Evropske unije opisal kot projekt zasledovanja miru in svobode, kjer niso pomembne zgolj institucije kot sta denimo Evro in Evropska centralna banka, ampak tudi skupne vrednote miru, človekovih pravic in spoštovanja.

Ko je bilo govora o konkretnostih pa Tajani ni govoril o socialnih usmeritvah, migracijskem vprašanju in delavski problematiki, kot bi se pričakovalo iz uvoda, ampak predvsem o institucionalni podlagi za tesnejše povezovanje zveze.

Ker Tajani Evropsko unijo vidi kot protagonista na svetovnem geopolitičnem terenu, se zavzema za ambicioznejše predloge scenarijev Evropske komisije. Glede tega kateri predlogi so tisti ambicioznejši, sicer ni bil jasen, a je kot možnega omenil scenarij Evrope več hitrosti; kjer se nekatere države integrirajo močneje in druge ohlapneje.

Eno izmed teh integracijskih področij, ki se Predsedniku EP zdi prednostno, je skupna evropska obramba, ki jo je označil za »zgodovinske sanje.« Skupno strategijo EU obrambe po njegovih besedah prav tako podpira večina Evropskih poslancev. Izpostavil je, da bo po izstopu Velike Britanije v zvezi 27 vojsk, ki jih je mogoče bolje integrirati in efektivneje ter ugodneje opremiti ter vzdrževati. V skladu s tem je za Tajanija drugo prednostno področje skupna zunanja politika unije, tretje pa skupna fiskalna politika, pri čemer dopušča možnost vzpostavitve instituta evropskega finančnega ministrstva.