Bolniki so talci pogajanj

Že veste, kaj bo v ponedeljek: se ministrica in Fides norčujeta iz bolnikov?

T.L.
3. 3. 2017, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravniki so stavko napovedali za ponedeljek, medtem pa naročene bolnike z nenujnimi stanji puščajo v negotovosti, ali bo v ponedeljek treba priti na pregled/poseg v Ljubljano ali ne.

Bobo
Bolnikov še niso začeli prenaročati.

Zdravniški sindikat Fides Konrada Kuštrina je napovedal, da bodo 6. marca začeli s stavko, če se pogajanja z vlado ne bodo končala uspešno. Danes je petek, 3. marca, in nas do morebitne zdravniške stavke ločijo le še trije dnevi.

Se sprašujete, ali za ponedeljek naročeni bolniki že vedo, ali bosta njihov poseg ali pregled opravljena? Ali mislite, da so za ponedeljek naročeni bolniki šefu lahko napovedali bolniško, dopust ali prost dan, da bi v Ljubljani opravili nenujni pregled ali poseg, na katerega so - glede na čakalne vrste za nenujne primere v zdravstvu - najverjetneje naročeni že lep čas? Ne, ne morejo. Še danes ne vedo, ali imajo v ponedeljek pregled/poseg ali ne ter čakajo na razplet pogajanj med ministrstvom in Fidesom.

Morda se zdi bizarno, v resnici pa le žalostno, da so bolniki, ki redno od svojih dohodkov mesečno plačujejo zdravstveno zavarovanje zdaj talci igre živcev, ki se odvija na relaciji ministrstva za zdravje in sindikata Fides. Pogajanja med ministrstvom za zdravje in Fidesom so se nadaljevala danes ob 14. uri. Tudi v tem tednu sestankovanja med obema stranema niso obrodila sadov in zato nadaljevanka sledi danes popoldne. Kot pa je včeraj napovedala ministrica, po potrebi tudi konec tedna.

Bolniki "obviseli v zraku": prenaročanje bolnikov zaenkrat le v Celju

Ker pa odločitve, ali zdravniška stavka v ponedeljek bo ali ne, še ni sprejeta, tudi zdravniki še niso začeli s prenaročanji bolnikov, ki so naročeni v ponedeljek na pregled oziroma poseg in ne sodijo v skupino ljudi, ki jih morebitna zdravniška stavka ne bo prizadela. 

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da če bo stavka potekala v ponedeljek, bodo opravljali storitve, ki so po zakonu nujne, in sicer: 

• zdravili bodo vse akutno zbolele za okužbami, vročinskimi stanji in aktivno preprečevali kakršno koli širjenje nalezljivih bolezni.
• obravnavali vse bolnike, mlajše od 18 let, starejše bolnike nad 65 let, nosečnice, vse nujne bolnike, onkološke bolnike in bolnike s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike.
• potekale bodo tudi vse preiskave, ki bodo nujne.
• urgentno delo bo potekalo na ustaljen način.
• operativni program za vse urgentne bolnike, bolnike z rakom, bolnike mlajše od 18 let in starejše nad 65 let, bo potekal ustaljen način.
• na oddelkih bodo zagotovili minimalen standard, se pravi, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist.
• ponekod bodo na Polikliniki zmanjšali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo ambulante delovale nemoteno, pregledali pa bodo vse bolnike po zakonu in nujne primere. Ostale bolnike bodo prenaročili.
• bolniki bodo dobili v skladu s pregledom vse recepte ter napotnice.
• na Pediatrični kliniki bo delo potekalo brez zapletov, in sicer po 46. členu. zakona o zdravniški službi.

Sporočilo bolnikom: V ponedeljek se pozanimajte, ali boste obravnavani ali ne

V UKC Ljubljana obljubljajo, da bodo bolnike, ki bodo 6. marca redno napoteni na ambulantne preglede in ne sodijo med zgoraj naštete skupine, "načeloma prenaročili, tako da bodo pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu. Priporočamo pa, da se ti bolniki v ponedeljek zjutraj pozanimajo, ali bodo, v primeru da stavka bo, kljub temu obravnavani."

O odpovedi ponedeljkovih terminov operativnih posegov so v celjski bolnišnici bolnike začeli obveščati danes, pa so za STA povedali v tamkajšnji službi za odnose z javnostmi. Odpovedali so posege, ki ne sodijo med nujne zdravstvene storitve. Tudi če stavke v ponedeljek ne bo, bodo obveljali na novo določeni termini teh posegov. Delo na drugih področjih pa bo v tem primeru potekalo nemoteno. Bolniki, ki obvestila o prenaročanju ne bodo prejeli, bodo kljub stavki obravnavani.

V UKC Maribor za zdaj še niso prenaročili nikogar. V primeru stavke bo delo potekalo kot običajno, organizirati se bodo skušali tako, da ne bodo odslovili nobenega bolnika, je v izjavi za medije povedala strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko. Izpostavila je, da še nimajo podatka o tem, kateri zdravniki se bodo morebitni stavki pridružili, in da je do ponedeljka delo nemogoče organizirati drugače, kot je trenutno predvideno.

Nobenega ponedeljkovega termina še niso odpovedali v splošnih bolnišnicah Jesenice, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Brežice. Na razplet pogajanj bodo počakali tudi v ptujski splošni bolnišnici, kjer so izpostavili, da se bodo situaciji prilagajali prihodnji teden. Tudi v novogoriški bolnišnici niso prenaročili še nikogar, so pa pripravili navodila za organizacijo dela v primeru stavke in predvidevajo povečano število ekip v urgentnem centru, so zapisali v sporočilu za javnost. Na pojasnila Splošne bolnišnice Izola STA še čaka.

Očitno je, da zdravniške stroke ne zanima, da se številni bolniki na pregled in posege v Ljubljano in druge zdravstvene centre vozijo iz oddaljenih krajev in da je "zaželeno", da zaposleni delodajalcem pravočasno napovejo svojo odsotnost z delovnega mesta, saj gre vendar za nenujne primere, kar pomeni, da za ponedeljek naročeni bolniki niso nujno že na bolniškem staležu.